fbpx

….na tečajih FLiKEpike naučimo šivati male in velike!

V šiviljskem ateljeju FLiKEpike potekajo začetni in nadaljevalni tečaji šivanja s šivalnim strojem. Nudimo tečaje šivanja za odrasle (šivanje otroških oblačil ali šivanje ženskih oblačil), krajše tematske delavnice šivanja ter občasno tečaje šivanja za otroke med 9. in 15. letom starosti.

Pridruži se nam tudi ti in spoznaj veselje in navdušenje ob šivanju in oblikovanju svojega izdelka :). Lahko nas spremljaš tudi na našem blogu, kjer objavljamo zanimive prispevke, nasvete, izkušnje in ideje s področja šivanja in se povežeš z nami na Facebooku.

Spoznajte ekipo FLiKEpike … zaljubljene smo v šivanje!


Ana Kosi, ustanoviteljica FLiKEpike tečajev in mentorica šivanja

Po izobrazbi sem geografinja, vendar sem od nekdaj rada ustvarjala z različnimi materiali. Moja pot druženja s šivalnim strojem se je začela pred 20 leti, ko sem se udeležila tečaja šivanja in krojenja. Dobila sem dovolj osnov in znanja, da sem lahko nadgrajevala znanje šivanja še naprej – s pomočjo knjig, interneta in na podlagi lastnih izkušenj.

Leta 2015 sem se odločila, da je skrajni čas, da začnem slediti svojim ustvarjalnim sanjam, zato sem ustanovila tečaje šivanja in ustvarjanja FLiKEpike, ki bodo približali čudoviti svet šivanja malim in velikim.

Če zanemarimo prvi zašiti gumb že vrtcu, je bil moj čisto zaresen prvi šivalni projekt ženska srajca, ki sem si jo skrojila po svojih merah in zašila že na tečaju šivanja in krojenja. Kar nekaj let sem jo ponosno nosila, nato pa so me pritegnila udobnejša oblačila iz jerseya. Na tem področju se tudi najbolj znajdem in neskončno uživam v kombiniranju različnih odtenkov in vzorcev blaga za oblačila, ki jih zašijem zase in moja otroka. Pri tem seveda najraje uporabljam opletilni (overlock) stroj, v zadnjem času pa me izredno navdušuje tudi pokrivni robilnik (coverlock stroj), ki ga rada uporabljam tudi za dekorativne detajle na oblačilih.

Moj moto je: »Delaj to, v čemer uživaš in uživaj v tem, kar počneš«.


Petra Jerič, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in absolventka  študijskega programa Oblikovanje tekstilij in oblačil

Že kot majhna sem zelo rada ustvarjala. Moja šiviljska pot se je začela v gimnaziji, ko sem se sama naučila šivati s pomočjo raznih knjig in interneta. Ko sem po nekaj letih samoučenja spoznala, da me ob delu za šivalnim strojem še vedno obide tako veselje kot prvič, sem se vpisala na tečaj krojenja in šivanja, kjer sem nadgradila svoje znanje. Ugotovila sem, da želim, da je oblikovanje zame več kot le hobi, zato sem svojo šiviljsko pot nadaljevala na študiju oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti.

Še sedaj se spomnim svojega prvega izdelka- to je bila torba.  Tako sem se sprva navdušila nad šivanjem manjših in velikih torb ter peresnic, ki so pristale v rokah mojih sorodnikov in prijateljev. Svoje prvo pravo oblačilo sem zašila na tečaju krojenja in šivanja in sicer bluzo in krilo po svojih merah, tako sem se navdušila nad šivanjem oblačil, ki jih še danes najraje šivam. Zelo rada šivam predvsem iz mehkejših, elastičnih materialov kot je jersey in zato seveda uporabljam overlock stroj.

Moj moto: »Kjer je volja, tam je pot«.


Nataša Zalokar, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in uni. dipl. pedagoginja

Šivanje je moja strast, ki sem jo ponovno obudila kakšnih 20 let po prvem tečaju, ki sem ga obiskovala v gimnazijskih letih. Vmes sem postala univ. dipl. pedagoginja, žena in mati dveh živahnih otrok.

Po zadnji zaposlitvi sem kar nekaj časa iskala med prostimi delovnimi mesti. Da bi se zamotila še s čim drugim, sem ponovno pomislila na svoje hobije iz mladih let. Obiskala sem eno od delavnic ateljeja FliKEpike. In se ponovno zaljubila v šivanje. Tako zelo, da sem z veseljem sprejela Anin predlog, da se pridružim njeni ekipi in pomagam deliti znanje šivanja naprej.

Moj moto je: “Počni čim več stvari, ki te osrečujejo!”


Sergeja Osolnik, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in uni. dipl. ing. oblikovanja tekstilij in oblačil

Sem hčerka šivilje, ki je v domači delavnici izdelovala oblačila po meri. Spomnim se kostimov, svečanih oblačil, usnjenih jaken. Kupovanje blaga je veliko bolj zanimivo od kupovanja oblačil. To so vedele stranke in tudi sama sem kmalu to spoznala.

V srednji šoli so me naučili delati kroje in skozi risanje pravilno opazovati svet. Na faksu so mi dali pogum za eksperimente. Lepe ideje na papirju niso vedno dobro izpadle realizirane. Volja do raziskovanja novih krojev je prinesla izdelke, ki so ostali na obešalniku in bogato znanje.

Po spletu nenavadnih okoliščin sem se znašla v šiviljskem ateljeju Flikepike. Prostor ima velika okna in prijetno energijo. V njem se srečujejo tečajnice, ki odhajajo zadovoljne in nasmejane. Jaz imam to priložnost, da se vedno znova vračam in sem del kreativnega tima.

Moj moto je: “Spremembe ni dovolj le spremljati, potrebno jih je povzročati.”


Maruša Pleško, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in absolventka študijskega programa Oblikovanje tekstilij in oblačil

S šivanjem sem se prvič samostojno srečala konec osnovne šole, ko sem začela ustvarjati ročno potiskane našitke. Navdušena sem bila, ko so moje ideje iz glave prešle v realne izdelke, ki jih izkušajo tudi drugi. Že takrat sem želela v smer modnega oblikovanja, pa sem se vseeno odločila za splošno gimnazijo, v času katere sem šivanje popolnoma opustila, vse dokler se ni bilo potrebno prijaviti na fakulteto. V tem času sem se ponovno spomnila na svojo strast in obiskala tečaj šivanja za pripravo na študij oblikovanja tekstilij in oblačil.

V času študija sem pridobila ogromno znanja in izkušenj, zaradi svoje natančne narave pa me je še posebej pritegnilo načrtovanje krojev oblačil in šivanje bolj zahtevnih stvari kot na primer srajc, patchwork detajlov…

V šivanju neizmerno uživam, v še večje veselje pa mi je, kadar lahko komu pomagam pridobiti to znanje ter mu odprem vrata v izkušnjo realizacije lastnih idej.

Moj moto je: “Kdor se zna učiti, zna dovolj.”


Pridruži se našemu timu

Pridruži se