….na tečajih FLiKEpike naučimo šivati male in velike!

V šiviljskem ateljeju FLiKEpike potekajo začetni in nadaljevalni tečaji šivanja s šivalnim strojem. Nudimo tečaje šivanja za odrasle (šivanje otroških oblačil ali šivanje ženskih oblačil), krajše tematske delavnice šivanja ter občasno tečaje šivanja za otroke med 9. in 15. letom starosti.

Pridruži se nam tudi ti in spoznaj veselje in navdušenje ob šivanju in oblikovanju svojega izdelka :). Lahko nas spremljaš tudi na našem blogu, kjer objavljamo zanimive prispevke, nasvete, izkušnje in ideje s področja šivanja in se povežeš z nami na Facebooku.

Spoznajte ekipo FLiKEpike … zaljubljene smo v šivanje!


Ana Kosi, ustanoviteljica FLiKEpike tečajev in mentorica šivanja

Po izobrazbi sem geografinja, vendar sem od nekdaj rada ustvarjala z različnimi materiali. Moja pot druženja s šivalnim strojem se je začela pred 20 leti, ko sem se udeležila tečaja šivanja in krojenja. Dobila sem dovolj osnov in znanja, da sem lahko nadgrajevala znanje šivanja še naprej – s pomočjo knjig, interneta in na podlagi lastnih izkušenj.

Leta 2015 sem se odločila, da je skrajni čas, da začnem slediti svojim ustvarjalnim sanjam, zato sem ustanovila tečaje šivanja in ustvarjanja FLiKEpike, ki bodo približali čudoviti svet šivanja malim in velikim.

Če zanemarimo prvi zašiti gumb že vrtcu, je bil moj čisto zaresen prvi šivalni projekt ženska srajca, ki sem si jo skrojila po svojih merah in zašila že na tečaju šivanja in krojenja. Kar nekaj let sem jo ponosno nosila, nato pa so me pritegnila udobnejša oblačila iz jerseya. Na tem področju se tudi najbolj znajdem in neskončno uživam v kombiniranju različnih odtenkov in vzorcev blaga za oblačila, ki jih zašijem zase in moja otroka. Pri tem seveda najraje uporabljam opletilni (overlock) stroj, v zadnjem času pa me izredno navdušuje tudi pokrivni robilnik (coverlock stroj), ki ga rada uporabljam tudi za dekorativne detajle na oblačilih.

Moj moto je: »Delaj to, v čemer uživaš in uživaj v tem, kar počneš«.


Rosana Knavs, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih, dipl. oblikovalka tekstilij in oblačil ter mag. scen. obl., kosumografinja

Oblikovanje in estetika je stalnica na moji življenjski poti. Svojo ustvarjalnost največkrat izrazim preko šivanja.

Začela sem šivati že v osnovni šoli, ko sem si med poletnimi počitnicami iz rjuhe zašila kimono, jo pobarvala in okrasila z vezenjem. V nadaljnjem šolanju sem se izpopolnjevala tako v risanju, krojih, šivanju, kot tudi v umetnosti in zgodovini oblačenja. Uživam v oblikovanju in izdelovanju oblačil od same skice do končne izvedbe. Najraje raziskujem in izdelujem zgodovinska oblačila, prepletam preteklost, sedanjost, modo in osebnost.

V želji, da predam znanje osebam, ki se želijo naučiti ali izpopolniti v šivanju, sem se odločila, da se pridružim ekipi v ateljeju FLiKEpike.


Petra Jerič, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih

Že kot majhna sem zelo rada ustvarjala. Moja šiviljska pot se je začela v gimnaziji, ko sem se sama naučila šivati s pomočjo raznih knjig in interneta. Ko sem po nekaj letih samoučenja spoznala, da me ob delu za šivalnim strojem še vedno obide tako veselje kot prvič, sem se vpisala na tečaj krojenja in šivanja, kjer sem nadgradila svoje znanje. Ugotovila sem, da želim, da je oblikovanje zame več kot le hobi, zato sem svojo šiviljsko pot nadaljevala na študiju oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti.

Še sedaj se spomnim svojega prvega izdelka- to je bila torba.  Tako sem se sprva navdušila nad šivanjem manjših in velikih torb ter peresnic, ki so pristale v rokah mojih sorodnikov in prijateljev. Svoje prvo pravo oblačilo sem zašila na tečaju krojenja in šivanja in sicer bluzo in krilo po svojih merah, tako sem se navdušila nad šivanjem oblačil, ki jih še danes najraje šivam. Zelo rada šivam predvsem iz mehkejših, elastičnih materialov kot je jersey in zato seveda uporabljam overlock stroj.

Moj moto: »Kjer je volja, tam je pot«.


Nataša Zalokar, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in uni. dipl. pedagoginja

Šivanje je moja strast, ki sem jo ponovno obudila kakšnih 20 let po prvem tečaju, ki sem ga obiskovala v gimnazijskih letih. Vmes sem postala univ. dipl. pedagoginja, žena in mati dveh živahnih otrok.

Po zadnji zaposlitvi sem kar nekaj časa iskala med prostimi delovnimi mesti. Da bi se zamotila še s čim drugim, sem ponovno pomislila na svoje hobije iz mladih let. Obiskala sem eno od delavnic ateljeja FliKEpike. In se ponovno zaljubila v šivanje. Tako zelo, da sem z veseljem sprejela Anin predlog, da se pridružim njeni ekipi in pomagam deliti znanje šivanja naprej.

Moj moto je: “Počni čim več stvari, ki te osrečujejo!”


Mirjam Cimerman, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih 

Spomin na moje prvo srečanje s šivalnim strojem me ponese daleč v preteklost, ko sem v mrzlih zimskih večerih s tople peči spremljala babico, ki je z neverjetnim občutkom za estetiko na stari Singerci na nožni pogon “flikala” dedkove hlače in svoje zguljene “firtohe” … Še vedno me spremlja zvok tega šivalnega stroja, ki je bil prava svetinja njene sobe. Bila sem edina, ki sem že kot otrok pokazala neverjetno zanimanje za to čudo tehnike, ki je s svojim zvokom name že takrat deloval tako pomirjujoče. Očitno sem bila “pečena” za vse večne čase.
Zares pa sem se šivanja lotila v začetku srednje šole, ko sem v svoji skromni sobici na podstrešju iz stare ženske srajce, ki je imela prečudovit vezen vzorec na prsih in kosa zelenega “šumečega” blaga, ki mi ga je dala babica, naredila srajco, ki jo še vedno hranim v svoji omari, čeprav mi je že trikrat premajhna ;).
Ko sem postala mama trem nadebudnim fantom sem se s šivanjem ukvarjala samo še, ko je bilo potrebno otrokom “poflikat” kakšne hlače ali popravit kakšno zadrgo. Denar, ki sem ga uspela prihranit sem namenjala za ustvarjalne pripomočke, ki bodo enkrat čez sto let že prišli prav … in res so …
Ko sem ostala brez zaposlitve sem na dan privlekla vse pripomočke, ki so se tekom let lepo nabirali v skrivnem kotu … obiskala tečaj Spoznaj overlock stroj v nulo in zašij super tuniko in potem začela na veliko šivat, nabirat ideje, se učit, iskat vse mogoče trike, ki še kako prav pridejo vsaki šivilji.
In zdaj sem tukaj, da vse svoje pridobljeno znanje nesebično delim z Vami in tudi v Vas prebudim tisti skrivni plamenček, ki prestrašeno tli v Vas in Vas kliče, da ga skupaj spremenimo v ogenj in strast do šivanja.
Kadar me ne boste srečali v Ateljeju FLIKE PIKE se zagotovo skrivam za vrati in okni Hišice Čarovnij, kjer na čisto svojem šivalnem stroju ustvarjam svoje “mojstrovine”.

Pridruži se našemu timu

Pridruži se