….na tečajih FLiKEpike naučimo šivati male in velike!

V šiviljskem ateljeju FLiKEpike potekajo začetni in nadaljevalni tečaji šivanja s šivalnim strojem. Nudimo tečaje šivanja za odrasle (šivanje otroških oblačil ali šivanje ženskih oblačil), krajše tematske delavnice šivanja ter občasno tečaje šivanja za otroke med 9. in 15. letom starosti.

Pridruži se nam tudi ti in spoznaj veselje in navdušenje ob šivanju in oblikovanju svojega izdelka :). Lahko nas spremljaš tudi na našem blogu, kjer objavljamo zanimive prispevke, nasvete, izkušnje in ideje s področja šivanja in se povežeš z nami na Facebooku.

Spoznajte ekipo FLiKEpike … zaljubljene smo v šivanje!


Ana Kosi, ustanoviteljica FLiKEpike tečajev in učiteljica šivanja

Po izobrazbi sem geografinja, vendar sem od nekdaj rada ustvarjala z različnimi materiali. Moja pot druženja s šivalnim strojem se je začela pred 15 leti, ko sem se udeležila tečaja šivanja in krojenja. Dobila sem dovolj osnov in znanja, da sem lahko nadgrajevala znanje šivanja še naprej – s pomočjo knjig, interneta in na podlagi lastnih izkušenj.

Leta 2015 sem se odločila, da je skrajni čas, da začnem slediti svojim ustvarjalnim sanjam, zato sem ustanovila tečaje šivanja in ustvarjanja FLiKEpike, ki bodo približali čudoviti svet šivanja malim in velikim.

Če zanemarimo prvi zašiti gumb že vrtcu, je bil moj čisto zaresen prvi šivalni projekt ženska srajca, ki sem si jo skrojila po svojih merah in zašila že na tečaju šivanja in krojenja. Kar nekaj let sem jo ponosno nosila, nato pa so me pritegnila udobnejša oblačila iz jerseya. Na tem področju se tudi najbolj znajdem in neskončno uživam v kombiniranju različnih odtenkov in vzorcev blaga za oblačila, ki jih zašijem zase in moja otroka. Pri tem seveda najraje uporabljam opletilni (overlock) stroj, v zadnjem času pa me izredno navdušuje tudi pokrivni robilnik (coverlock stroj), ki ga rada uporabljam tudi za dekorativne detajle na oblačilih.

Moj moto je: »Delaj to, v čemer uživaš in uživaj v tem, kar počneš«.


 

Mateja Gruden, učiteljica šivanja na FLiKEpike tečajih in dipl. oblikovalka tekstilij in oblačil

Moji šiviljski začetki segajo v srednješolska leta, ko sem se udeležila tečaja šivanja. Tam sem zašila svojo prvo obleko, ki sem jo nosila na maturantskem plesu. Odločitev za tisti tečaj se je zgodila bolj iz radovednosti in želje, da poskusim kaj novega. Ker mi šivanka in kroji kmalu niso bili več dovolj, sem se vpisala na študij oblikovanja tekstilij in oblačil.
Želja, da bi nekoč poučevala šivanje ali likovno umetnost, je bila v meni prisotna že nekaj let. Potem pa se mi je med študijem naključno pojavila priložnost za poučevanje v Ateljeju FLIKEpike. In tu zdaj živim svoje sanje.

Prisegam na stroje naših mam, tiste Bagatove iz bivše Juge – Višnja, Danica, Ruža. Brez heca – delajo kot bi imele dizelski motor, le da ne uporabljajo fosilnih goriv. Na Višnji sem naredila svoj prvi šiv in večino prototipov za svoje dizajne. Največje veselje začutim, ko zašijem kolekcijo oblačil, ki jo čisto sama oblikujem. Takoj za tem pa je tisto veselje, ko vidim nasmejano tečajnico, ko zašije svoj prvi izdelek.

Moj moto: »Stopi na vsako napako kot na stopnico do uspeha.«


Tatjana Lapajne, učiteljica šivanja na Flikepike tečajih in konfekcijski modelar

Že kot majhna punčka sem rada šivala in klekljala, zato največkrat ne znam odgovoriti na vprašanje, koliko časa že šivam. Od vedno. Moj prvi izdelek, uporaben za nošnjo je bilo krilo z volančki v beli barvi, namenjeno šolskemu plesu v osmem razredu. Sliko krila sem našla v italijanski znani modni reviji in želja po šivanju je bila tako močna, da sem brez predznanja sama zašila krilo na mamini Danici. Po osnovni šoli sem točno vedela kaj želim početi v življenju, za razliko od drugih. Odločila sem se za poklic šivilje in kasneje nadaljevala srednjo šolo za konfekcijskega modelarja, kjer sem se izučila v risanju in modeliranju krojev, kasneje pa nadaljevala študij na fakulteti za tekstilstvo. Najraje ustvarjam nove kroje in kolekcijo oblačil iz naravnih materialov, katere izdelujem pod svojim imenom Tatjana.

Moj moto: »Sledi želji do cilja.«


Pia Gorišek, učiteljica šivanja na FLiKEpike tečajih in dipl. oblikovalka tekstilij in oblačil

Sem zelo kreativna oseba, ki od nekdaj želi ustvarjati in tako sem vedno iskala nove načine kako se izraziti. S šivalnim strojem me je spoznala moja babica, pri kateri sem poskušala narediti tisti prvi lepi ravni šiv. Šivanje kot ustvarjanje me je tako vedno bolj privlačilo in zato sem se odločila za študij oblikovanja.

Tu sem se dodobra spoprijateljila z različnimi stroji ter načini krojenja. V šivanju še vedno uživam in se nad njim in nad izdelki razveseljujem, kot nad svojim prvim lepim šivom ali prvim uspešnim izdelkom. Vse je vredno poskusiti, čeprav verjamem, da ko boste iz prvih kosov blaga ustvarili prvi izdelek, ne bo več poti nazaj in vas bo potegnilo v svet šivanja kot je mene.


Petra Jerič, učiteljica šivanja na FLiKEpike tečajih

Že kot majhna sem zelo rada ustvarjala. Moja šiviljska pot se je začela v gimnaziji, ko sem se sama naučila šivati s pomočjo raznih knjig in interneta. Ko sem po nekaj letih samoučenja spoznala, da me ob delu za šivalnim strojem še vedno obide tako veselje kot prvič, sem se vpisala na tečaj krojenja in šivanja, kjer sem nadgradila svoje znanje. Ugotovila sem, da želim, da je oblikovanje zame več kot le hobi, zato sem svojo šiviljsko pot nadaljevala na študiju oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti.

Še sedaj se spomnim svojega prvega izdelka- to je bila torba.  Tako sem se sprva navdušila nad šivanjem manjših in velikih torb ter peresnic, ki so pristale v rokah mojih sorodnikov in prijateljev. Svoje prvo pravo oblačilo sem zašila na tečaju krojenja in šivanja in sicer bluzo in krilo po svojih merah, tako sem se navdušila nad šivanjem oblačil, ki jih še danes najraje šivam. Zelo rada šivam predvsem iz mehkejših, elastičnih materialov kot je jersey in zato seveda uporabljam overlock stroj.

Moj moto: »Kjer je volja, tam je pot«.


Pridruži se našemu timu

Pridruži se