fbpx

Šivanje aplikacij

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Aplikacije so motivi, manjši koščki blaga, ki jih prišijemo na večji osnovni kos blaga ali oblačilo. Na ta način lahko izdelek enostavno popestrimo ali pa celo zakrijemo madež, ki nas moti. Velikokrat jih uporabljamo za okrasitev otroških oblačil. Ker pa šivanje aplikacij na pleteninah (kot je na primer jersey) zahteva kar nekaj spretnosti, predvsem pa prave pripomočke, bomo podrobneje pogledali, kako uporabljamo aplikacijski papir ter katero tačko in šive je najbolje uporabljati na šivalnem stroju, da bo končni izdelek kar se da popoln.

Izbira blaga

Najmanj težav bomo imeli pri šivanju, če bomo aplikacijo naredili iz neraztegljive tkanine. Zelo enostavno je aplikacije šivati iz filca, ki pa žal ni primeren material za oblačila, ki jih pogosto operemo. V kolikor nameravamo aplikacijo izdelati iz pletenine (jersey, prevešanka) je smiselno uporabiti aplikacijski papir, s katerim aplikacijo nekoliko utrdimo in hkrati tudi fiksiramo na osnovno blago.

flikepike_blog_vse o aplikacijah_11

Motiv lahko sestavimo iz več različnih koščkov blaga ali pa iz zanimivega blaga preprosto izrežemo že natisnjen motiv.

Priprava aplikacije

– brez aplikacijskega papirja

Na blago narišemo željen motiv in ga izrežemo. Če želimo aplicirati črke, pazimo, da rišemo na licno (pravo) stran blaga ali da zrcalimo črke, če rišemo na hrbtno stran blaga. Motiv izrežemo.

– z aplikacijskim papirjem

Kakšno čudo je to? Aplikacijski papir ima na eni strani nanos termoplastične snovi, ki se pod vročino likalnika stali in prilepi na tekstilno površino ter jo malo utrdi. Po likanju odstranimo papir – kos blaga ima zdaj na eni strani prilepljeno termoplastično snov, ki jo uporabimo za lepljenje na oblačilo.

Želeni motiv narišemo direktno na aplikacijski papir, pri tem pazimo, da obrnemo na stran, kjer ni lepila. Pazimo tudi, da motiv narišemo zrcalno, zlasti če imamo kakšen napis, oziroma črke. Zašit motiv bo namreč zrcalna slika narisanega.

flikepike_blog_vse o aplikacijah_2

Narisanega motiva še ne izrežemo, temveč ga obrežemo le v bližini robov in nalikamo na hrbtno stran (ne na licno stran!) blaga, iz katere bomo sestavili aplikacijo. Likamo tako, da likalnik položimo na blago in ga ne premikamo levo in desno! Močno pritisnemo s svojo težo za 10 sekund. Če je kos blaga večji od likalnika, likalnik polagamo na vsak del blaga posebej in na vsakem delu zadržimo z enako silo in časom. Čas likanja lahko za kakšno sekundo variira glede na blago ali papir. Preizkusite občutljivost blaga na poskusnem koščku – če se blago zažiga, zmanjšajte čas za dve sekundi ali malo zmanjšajte temperaturo.

flikepike_blog_vse o aplikacijah_3

Ko se aplikacijski papir prime blaga, izrežemo motiv in papir odstranimo. Vidimo, da nam na blagu (aplikaciji) ostane lepilo.

flikepike_blog_vse o aplikacijah_4

flikepike_blog_vse o aplikacijah_5

Aplikacijo namestimo na osnovno blago s polepljeno stranjo navzdol in ponovno polikamo (10 sekund, močan pritisk, visoka temperatura). Pod vplivom toplote se lepilo zmehča in aplikacija se nalepi na osnovo. V kolikor imamo več kosov blaga, ki bo sestavljala aplikacijo, postopek ponovimo še za druge sestavne dele.

flikepike_blog_vse o aplikacijah_6

Priprava šivalnega stroja

Lepilo deluje le začasno – po prvem pranju bi aplikacija odpadla. Zato je potrebno kos aplikacije še prišiti na osnovo.

Pri šivanju aplikacije nam pride prav prozorna tačka, da lažje vidimo robove aplikacije. Če imamo tako tačko, jo namestimo.

flikepike_blog_vse o aplikacijah_9

V kolikor ima šivalni stroj funkcijo zaustavitve igle v zgornjem ali spodnjem položaju, nastavimo zaustavitev v spodnjem položaju; torej da igla ostane v blagu vsakič, ko se ustavimo. Tako nam ni potrebo vsakič ročno vdeti igle v blago, ko pridemo do kakšnega vogala in želimo zasukati blago.

Za lepši začetek in zaključek šivanja aplikacije nam pride prav tudi zatrjevanje šiva na mestu. Nekateri šivalni stroji namreč omogočajo zatrditev šiva namesto z vzvratnimi šivi kar na isti točki. Tako se izognemo dvojnim šivom na začetku in koncu.

Koristna je lahko tudi funkcija regulacije pritiska tačke na šivalnem stroju. Pri šivanju aplikacije iz raztegljivega blaga je smiselno nekoliko zmanjšati pritisk tačke, saj se nam hitro zgodi, da se blago ali aplikacija naguba.

Gubanju se je včasih težko izogniti, zlasti pri jerseyu. Takšno težavo lahko rešimo z nalikanjem medvloge (centilina) na spodnjo stran osnove (na mestu, kjer bo prišita aplikacija). To je še posebej koristno, če je osnova tanka, ne preveč kompaktna in raztegljiva. Na ta način utrdimo tudi osnovo.

Nastavitev šiva

Aplikacijo lahko zašijte z uporabo različnih vrst šivov. Najbolj pogosti so naslednji:

– Klasični ravni šiv

Šiv naredimo kakšen milimeter od roba aplikacije, rob pa pustimo kar v »surovem« stanju. Tak šiv je primer na šivanje aplikacije iz pletenin, ker se robovi ne cefrajo. Manj primeren pa je za aplikacije iz neraztegljivega blaga, razen če želimo doseči tak videz. Uporabite lahko tudi trojni ravni šiv, odvisno od vašega okusa in želja.

– Cikcak šiv

Cikcak šiv je primeren tako za pletenine kot za neraztegljivo blago. Po želji lahko prilagajamo gostoto (dolžino) ali širino šiva. Šivamo tako, da šiv poteka po robu aplikacije; levi vbodi so v aplikaciji, desni pa so že v osnovnem blagu.

– Poseben aplikacijski šiv (imenovan tudi »blanket stitch«)

Tak šiv imajo samo nekateri šivalni stroji. Primeren je tako za pletenine kot neraztegljivo blago. Naredi lepe okrasne vbode, ki so podobni tistim, ki jih lahko zašijemo na roke.

flikepike_blog_vse o aplikacijah_10

Za konec

Za šivanje aplikacij si morate vzeti čas, biti potrpežljivi in natančni, sicer vas rezultat ne bo navdušil. Pomembno je, da pred šivanjem testirate različne šive in nastavitve stroja na koščku blaga, iz katerega šivate, da se izognete morebitnemu paranju in slabi volji. V kolikor še niste vešči šivanja aplikacij, se na začetku raje izognite zapletenim motivom z veliko zavoji in majhnimi deli, ki zahtevajo veliko potrpljenja in natančnosti. Tudi tu velja pregovor: »Vaja dela mojstra.«