fbpx

Štirje možni načini zaključevanja robov pri šivanju s pleteninami

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Tokrat si bomo pogledali različne načine kako lahko zarobimo robove pri oblačilih, ki smo jih zašili iz raztegljivih materialov, kot je na primer jersey. Da se vam blago pri šivanju ne bo raztegovalo in gubalo, je na robove priporočljivo nalepiti medvlogo (npr. centilin). Tako boste dobili lep šiv in izgled roba bo lepši.

1. CIKCAK ŠIV

Že po naravi je cik-cak šiv raztegljiv, zato je manjša verjetnost, da vam bo šiv počil na raztegljivih materialih. Če boste nastavili daljšo dolžino in krajšo širino šiva bo šiv manj viden. Ne pozabite pa tudi utrditi roba blaga z medvlogo, da se izognete valovitemu izgledu po šivanju.

flikepike_blog_zaključevanje robov_2
Slika: Cikcak šiv na licni strani blaga.
flikepike_blog_zaključevanje robov_3
 
 

Slika: Cikcak šiv na notranji strani blaga.

2. ŠIVANJE Z DVOJNO IGLO

 
Z dvojno iglo lahko dosežete brez posebnega šivalnega stroja (coverlock oz. pokrivni šivalni stroj) bolj profesionalen izgled roba. Z dvojno iglo šivate po licni strani blaga in nastaneta dva vzporedna ravna šiva, medtem ko na notranji strani blaga dobite neke vrste cikcak šiv.
Dodatna možnost je, da rob najprej obzankate z overlock strojem in nato uporabite dvojno iglo – tako bosta obe strani imele še bolj profesionalen izgled. Pred šivanjem je priporočljivo utrditi rob blaga z medvlogo.
 

flikepike_blog_zaključevanje robov_4

 Slika: Šiv z dvojno iglo na licni strani blaga.

flikepike_blog_zaključevanje robov_5

  Slika: Šiv z dvojno iglo na notranji strani blaga.
 

3. SKRITI ŠIV

 
Tudi na raztegljivih materialih lahko uporabite skriti šiv, zlasti na bolj elegantnih oblačilih, kjer ne želite, da je šiv na robu viden. Za čim manjšo vidnost uporabite enako barvo sukanca kot je blago. Pripravite šivalni stroj na šivanje skritega šiva, lahko uporabite tudi tačko za skriti šiv, ki pa ni obvezna. Na notranji strani prepognite blago kot kaže spodnja slika in šivajte ob zavihanem robu, tako, da najširši cikcak ulovi prepognjen rob na vsake nekaj šivov.
 

flikepike_blog_zaključevanje robov_6

Slika: Priprava blaga za šivanje skritega šiva.

flikepike_blog_zaključevanje robov_7

Slika: Skriti šiv šivamo tako, da najširši cikcak ulovi zavihani rob na vsake nekaj šivov.

flikepike_blog_zaključevanje robov_8

Slika: Izgled skritega šiva na licni strani blaga. Za manjšo vidnost uporabimo barvo sukanca, ki se čimbolj ujema z barvo blaga.

4. OBROBNI TRAK – PATENT

 
V kolikor bi želeli skriti vse šive ali pa želite s patentnim trakom nekoliko ožji zaključek npr. pri rokavih, ovratniku ali spodnjem robu na majici ali puloverju, lahko uporabite posebej odrezan kos traku, prepognjen na polovico – patent. V tem primeru blaga ni potrebno stabilizirati z medvlogo.  Obrobni trak prišijemo na rob z overlock strojem ali pa uporabimo cik-cak šiv na klasičnem šivalnem stroju.
flikepike_blog_zaključevanje robov_9
Slika: Obrobni trak na licni strani blaga.
flikepike_blog_zaključevanje robov_10
Slika: Obrobni trak na notranji strani blaga, prišit z overlock strojem.

Želim vam uspešno šivanje!