fbpx

….na tečajih FLiKEpike naučimo šivati male in velike!

V šiviljskem ateljeju FLiKEpike potekajo začetni in nadaljevalni tečaji šivanja s šivalnim strojem. Nudimo tečaje šivanja za odrasle (šivanje otroških oblačil ali šivanje ženskih oblačil), krajše tematske delavnice šivanja ter občasno tečaje šivanja za otroke med 9. in 15. letom starosti.

Pridruži se nam tudi ti in spoznaj veselje in navdušenje ob šivanju in oblikovanju svojega izdelka :). Lahko nas spremljaš tudi na našem blogu, kjer objavljamo zanimive prispevke, nasvete, izkušnje in ideje s področja šivanja in se povežeš z nami na Facebooku.

Spoznajte ekipo FLiKEpike … zaljubljene smo v šivanje!


Ana Kosi, ustanoviteljica FLiKEpike tečajev in mentorica šivanja

Sem navdušena raziskovalka življenja in delo z rokami mi je blizu že od otroških let. Po končanem študiju geografije in desetletnem delu na tem področju sem se v celoti posvetila novemu izzivu in ljubezni – šivanju in tečajem šivanja. Že osmo leto pripravljam in izvajam programe šivanja ter vodim atelje FLiKEpike. V tem delu neizmerno uživam, rastem, raziskujem in nadgrajujem znanje.

Prepričana sem, da dobro usvojene osnove šivanja vodijo k sproščenemu in lahkotnemu šivanju ter pogumnemu raziskovanju novih tehnik.

Če zanemarimo prvi zašiti gumb že vrtcu, je bil moj čisto zaresen prvi šivalni projekt ženska srajca, ki sem si jo skrojila po svojih merah in zašila že na tečaju šivanja in krojenja. Kar nekaj let sem jo ponosno nosila, nato pa so me pritegnila udobnejša oblačila iz jerseya. Na tem področju se tudi najbolj znajdem in neskončno uživam v kombiniranju različnih odtenkov in vzorcev blaga za oblačila, ki jih zašijem zase in moja otroka.

Moj moto je: »Delaj to, v čemer uživaš in uživaj v tem, kar počneš«.


Nataša Zalokar, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in uni. dipl. pedagoginja

Šivanje je moja strast, ki sem jo ponovno obudila kakšnih 20 let po prvem tečaju, ki sem ga obiskovala v gimnazijskih letih. Vmes sem postala univ. dipl. pedagoginja, žena in mati dveh živahnih otrok.

Ne obstaja noben trik, ki se ga jaz ne bi želela naučiti. Zelo rada iščem in preizkušam nove tehnike pri šivanju. Tudi skrb za okolje je zame zelo pomembna, zato ves čas raziskujem, kako oblačilom podaljšati uporabnost ali iz rabljenega tekstila narediti nekaj novega. In še ceneje je.

Uživam tudi v mentorstvu, kjer predvsem z začetnicami delim svoje znanje in spretnosti šivanja. Poučevanje mi je blizu, saj sem kot pedagoginja izkusila že različne mentorske vloge. Zadnji dve leti sem del ekipe FLiKEpike, kjer z veseljem predajam znanje tečajnicam.

Moj moto je: “Naučim se lahko vse, kar želim!”


Barbara Vrbančič, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in magistrica akademska oblikovalka tekstilij in oblačil

Šivanje me spremlja od zelo mladih nog, ko mi je mama- še preden sem vstopila v osnovno šolo- prvič pokazala svoj šivalni stroj na nožni pogon. S sestrami smo nato navdušeno izmenjaje šivale oblečene elastike za spenjanje las in seveda kreacije za barbike.

Svojo prvo pravo kreacijo sem s tetino pomočjo ustvarila ob koncu srednje šole in jo tudi nosila na maturantskem plesu. Po končani prvi fakulteti je v meni vedno bolj tlela želja po ustvarjanju, zato sem se vpisala še na drugi študij- oblikovanje tekstilij in oblačil, ki sem ga zaključila z magisterijem.

Oblačil ne ustvarjam samo s pomočjo šivalnega stroja, zelo rada tudi pletem na pletilnem stroju ali pa kakšen izdelek skvačkam. Zadnja leta se posvečam samostojni ustvarjalni, oblikovalski poti  in uživam v neskončnih možnostih ustvarjanja tekstilnih izdelkov.

Moj moto: »Ko se iz napake učiš, ni več napaka!«.


Mateja Gruden, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in dipl. oblikovalka tekstilij in oblačil

Moji šiviljski začetki segajo v srednješolska leta, ko sem se udeležila tečaja šivanja. Tam sem zašila svojo prvo obleko, ki sem jo nosila na maturantskem plesu. Odločitev za tisti tečaj se je zgodila bolj iz radovednosti in želje, da poskusim kaj novega. Ker mi šivanka in kroji kmalu niso bili več dovolj, sem se vpisala na študij oblikovanja tekstilij in oblačil.
Želja, da bi nekoč poučevala šivanje ali likovno umetnost, je bila v meni prisotna že nekaj let. Potem pa se mi je med študijem naključno pojavila priložnost za poučevanje v Ateljeju FLIKEpike. In tu zdaj živim svoje sanje.

Prisegam na stroje naših mam, tiste Bagatove iz bivše Juge – Višnja, Danica, Ruža. Brez heca – delajo kot bi imele dizelski motor, le da ne uporabljajo fosilnih goriv. Na Višnji sem naredila svoj prvi šiv in večino prototipov za svoje dizajne. Največje veselje začutim, ko zašijem kolekcijo oblačil, ki jo čisto sama oblikujem. Takoj za tem pa je tisto veselje, ko vidim nasmejano tečajnico, ko zašije svoj prvi izdelek.

Moj moto: »Stopi na vsako napako kot na stopnico do uspeha.«


Pridruži se našemu timu

Pridruži se