fbpx

….na tečajih FLiKEpike naučimo šivati male in velike!

V šiviljskem ateljeju FLiKEpike potekajo začetni in nadaljevalni tečaji šivanja s šivalnim strojem. Nudimo tečaje šivanja za odrasle (šivanje otroških oblačil ali šivanje ženskih oblačil), krajše tematske delavnice šivanja ter občasno tečaje šivanja za otroke med 9. in 15. letom starosti.

Pridruži se nam tudi ti in spoznaj veselje in navdušenje ob šivanju in oblikovanju svojega izdelka :). Lahko nas spremljaš tudi na našem blogu, kjer objavljamo zanimive prispevke, nasvete, izkušnje in ideje s področja šivanja in se povežeš z nami na Facebooku.

Spoznajte ekipo FLiKEpike … zaljubljene smo v šivanje!


Ana Kosi, ustanoviteljica FLiKEpike tečajev in mentorica šivanja

Sem navdušena raziskovalka življenja in delo z rokami mi je blizu že od otroških let. Po končanem študiju geografije in desetletnem delu na tem področju sem se v celoti posvetila novemu izzivu in ljubezni – šivanju in tečajem šivanja. Že šesto leto pripravljam in izvajam programe šivanja ter vodim atelje FLiKEpike. V tem delu neizmerno uživam, rastem, raziskujem in nadgrajujem znanje.

Prepričana sem, da dobro usvojene osnove šivanja vodijo k sproščenemu in lahkotnemu šivanju ter pogumnemu raziskovanju novih tehnik.

Če zanemarimo prvi zašiti gumb že vrtcu, je bil moj čisto zaresen prvi šivalni projekt ženska srajca, ki sem si jo skrojila po svojih merah in zašila že na tečaju šivanja in krojenja. Kar nekaj let sem jo ponosno nosila, nato pa so me pritegnila udobnejša oblačila iz jerseya. Na tem področju se tudi najbolj znajdem in neskončno uživam v kombiniranju različnih odtenkov in vzorcev blaga za oblačila, ki jih zašijem zase in moja otroka.

Moj moto je: »Delaj to, v čemer uživaš in uživaj v tem, kar počneš«.


Nataša Zalokar, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in uni. dipl. pedagoginja

Šivanje je moja strast, ki sem jo ponovno obudila kakšnih 20 let po prvem tečaju, ki sem ga obiskovala v gimnazijskih letih. Vmes sem postala univ. dipl. pedagoginja, žena in mati dveh živahnih otrok.

Ne obstaja noben trik, ki se ga jaz ne bi želela naučiti. Zelo rada iščem in preizkušam nove tehnike pri šivanju. Tudi skrb za okolje je zame zelo pomembna, zato ves čas raziskujem, kako oblačilom podaljšati uporabnost ali iz rabljenega tekstila narediti nekaj novega. In še ceneje je.

Uživam tudi v mentorstvu, kjer predvsem z začetnicami delim svoje znanje in spretnosti šivanja. Poučevanje mi je blizu, saj sem kot pedagoginja izkusila že različne mentorske vloge. Zadnji dve leti sem del ekipe FLiKEpike, kjer z veseljem predajam znanje tečajnicam.

Moj moto je: “Naučim se lahko vse, kar želim!”


Petra Jerič, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in absolventka  študijskega programa Oblikovanje tekstilij in oblačil

Že kot majhna sem zelo rada ustvarjala. Moja šiviljska pot se je začela v gimnaziji, ko sem se sama naučila šivati s pomočjo raznih knjig in interneta. Ko sem po nekaj letih samoučenja spoznala, da me ob delu za šivalnim strojem še vedno obide tako veselje kot prvič, sem se vpisala na tečaj krojenja in šivanja, kjer sem nadgradila svoje znanje. Ugotovila sem, da želim, da je oblikovanje zame več kot le hobi, zato sem svojo šiviljsko pot nadaljevala na študiju oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti.

Še sedaj se spomnim svojega prvega izdelka- to je bila torba.  Tako sem se sprva navdušila nad šivanjem manjših in velikih torb ter peresnic, ki so pristale v rokah mojih sorodnikov in prijateljev. Svoje prvo pravo oblačilo sem zašila na tečaju krojenja in šivanja in sicer bluzo in krilo po svojih merah, tako sem se navdušila nad šivanjem oblačil, ki jih še danes najraje šivam. Zelo rada šivam predvsem iz mehkejših, elastičnih materialov kot je jersey in zato seveda uporabljam overlock stroj.

Moj moto: »Kjer je volja, tam je pot«.


Sergeja Osolnik, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in uni. dipl. ing. oblikovanja tekstilij in oblačil

Sem hčerka šivilje, ki je v domači delavnici izdelovala oblačila po meri. Spomnim se kostimov, svečanih oblačil, usnjenih jaken. Kupovanje blaga je veliko bolj zanimivo od kupovanja oblačil. To so vedele stranke in tudi sama sem kmalu to spoznala.

V srednji šoli so me naučili delati kroje in skozi risanje pravilno opazovati svet. Na faksu so mi dali pogum za eksperimente. Lepe ideje na papirju niso vedno dobro izpadle realizirane. Volja do raziskovanja novih krojev je prinesla izdelke, ki so ostali na obešalniku in bogato znanje.

Po spletu nenavadnih okoliščin sem se znašla v šiviljskem ateljeju Flikepike. Prostor ima velika okna in prijetno energijo. V njem se srečujejo tečajnice, ki odhajajo zadovoljne in nasmejane. Jaz imam to priložnost, da se vedno znova vračam in sem del kreativnega tima.

Moj moto je: “Spremembe ni dovolj le spremljati, potrebno jih je povzročati.”


Mateja Gruden, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in dipl. oblikovalka tekstilij in oblačil

Moji šiviljski začetki segajo v srednješolska leta, ko sem se udeležila tečaja šivanja. Tam sem zašila svojo prvo obleko, ki sem jo nosila na maturantskem plesu. Odločitev za tisti tečaj se je zgodila bolj iz radovednosti in želje, da poskusim kaj novega. Ker mi šivanka in kroji kmalu niso bili več dovolj, sem se vpisala na študij oblikovanja tekstilij in oblačil.
Želja, da bi nekoč poučevala šivanje ali likovno umetnost, je bila v meni prisotna že nekaj let. Potem pa se mi je med študijem naključno pojavila priložnost za poučevanje v Ateljeju FLIKEpike. In tu zdaj živim svoje sanje.

Prisegam na stroje naših mam, tiste Bagatove iz bivše Juge – Višnja, Danica, Ruža. Brez heca – delajo kot bi imele dizelski motor, le da ne uporabljajo fosilnih goriv. Na Višnji sem naredila svoj prvi šiv in večino prototipov za svoje dizajne. Največje veselje začutim, ko zašijem kolekcijo oblačil, ki jo čisto sama oblikujem. Takoj za tem pa je tisto veselje, ko vidim nasmejano tečajnico, ko zašije svoj prvi izdelek.

Moj moto: »Stopi na vsako napako kot na stopnico do uspeha.«


Pridruži se našemu timu

Pridruži se