fbpx

Ljubljanski teden mode // Ljubljana fashion week // LJFW

Mateja Gruden Komentarjev: 0
Objavljeno v
Nemalo Evropskih mest ima svoj teden mode in Ljubljana že nekaj let ni nobena izjema. Slovenija se sicer ne ponaša z visoko modo, ima pa kar lepo število oblikovalcev in oblikovalskih skupin, tako mladih, ki šele prodirajo na trg, kot že dolgo uveljavljenih in dobro znanih. Oboji imajo na tednu mode priložnost, da svoje kolekcije za naslednjo sezono prvič pokažejo javnosti.
flikepike_blog_teden mode_1.jpg

Od leve proti desni: Jelena Proković in Svetlana Proković (jesen/zima 2015/16), Miro Mišljen (jesen/zima 2015/16), Maja Štamol (jesen/zima 2016/17). Foto: Jure Makovec

Dogajanje

Teden, posvečen modi, je pri nas skrčen na 4 dni, po navadi se dogaja od nedelje do srede ali od srede do sobote. Vsak večer potekajo dve ali tri modne revije, na vsaki reviji se predstavi več oblikovalcev.

Na letošnjem tednu mode, ki je potekal od 13. do 16. aprila se je predstavilo 22 oblikovalcev in skupin, med njimi so Maja Štamol, Ana Jelinič, Maja Ferme, Nataša Peršuh, Almira Sadar, Matic Veler, Janja Videc, Pletenine Draž, Young@Squat … Svojo modno revijo imajo tudi študentje Oblikovanja tekstilij in oblačil Naravoslovno tehniške fakultete.
flikepike_blog_teden mode_2.jpg

Veliko platno nad Ljubljanico in sprejem gostov na večernih revijah. Foto: Klemen Razinger

Zadnji dve leti se organizatorji trudijo, da bi modno revijo videlo čim več ljudi, zato poteka v šotoru, ki je postavljen v bližini centra mesta, mimoidoči lahko od zunaj spremljajo dogajanje preko velikega platna. Poleg modnih revij se vrstijo tudi modne in umetniške razstave, seminarji in pogovori za okroglo mizo.
Zakulisje // backstage

Zakulisje modne revije je meni najbolj znan kotiček modnega tedna. »Strici v ozadju« so: frizerji, vizažisti, fotografi, garderoberji in seveda oblikovalci. Garderoberji so navadno mlajši kolegi oblikovalcev –  študentje oblikovanja oblačil.
 
flikepike_blog_teden mode_3.jpg
Foto: Damjan Končar
LJFW april 2015 in april 2016

Zakaj sta bila lanski in letošnji teden mode posebna?
flikepike_blog_teden mode_4.jpg

Izhoda Mateje Zajc, april 2015. Foto: Jure Makovec

Lani ste prvič lahko videli oblačila avtorice Mateje Zajc (jaz J). Leva obleka je iz kolekcije rekonstruiranih srajc, desna pa je bila narejena na inspiracijo etno-future (etnološka oblačila v prihodnosti).

Letošnja tema študentske modne revije je bila hortikultura, revija je imela naslov Horti-fashion. Letos sem se predstavila z enim izhodom. Gre za svečano obleko, inspiracijo zanjo pa sem dobila iz fotografij cvetličnih tržnic.

flikepike_blog_teden mode_5.jpg

Izhod Mateje Zajc, 16. april 2016. Foto: Jure Makovec

Pohvale in graje dobrodošle med komentarje J