fbpx

Tristokosmatih ali koliko sivih las mi je povzročilo šivanje čisto enostavnih kratkih hlač

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Ampak ker je vse za nekaj dobro, bom z vami podelila nekaj težav, s katerimi sem se srečala pri šivanju kratkih hlač in seveda rešitev. Res sem si želela narediti kratke hlače po mojih željah, zato sem popravljala, parala, dodajala in odvzemala vse, kar mi ni bilo všeč. K sreči se je vse lepo izšlo ;).

Vse skupaj se je začelo že nekje spomladi, ko sem iz tega blaga želela zašiti dolge hlače – trenirko. Kroj, ki sem ga kupila in testirala, se sploh ni obnesel – pri sprednjem »koračnem delu« je bilo preveč blaga, naredila se mi je cela guba. Ne morem povedati, kako mi gredo na živce takšne hlače, pogosto se mi to zgodi pri kakšnih kupljenih pižamah ;). Skratka, za nekaj mesecev sem obupala, niti lotila sem nisem popravka sprednje okrogline.

Po dopustu sem si zadala šivanje kratkih poletnih hlač. Uporabila sem kar blago iz ponesrečenih dolgih hlač in si skrojila kratke hlače. Zopet sem testirala kupljen kroj in glej ga zlomka, zopet preveč blaga spredaj. Tokrat sem bila odločena, da vse skupaj bolj resno vzamem v roke in popravim kroj, da bo po mojih merah in željah. Mimogrede, jeseni pripravljamo nov tečaj prilagajanja in spreminjanja krojev. Poleg tega sem se odločila še za nekaj popravkov. Nekaj je manjkalo za popestritev izgleda hlač, zato sem vstavila žepe in odstranila spodnji patent na hlačnicah. Sicer so postale še malo krajše, ampak nič za to ;-).

flikepike_blog_kratke hlace_2

Sprednjo okroglino sem malo poglobila (glej fotografijo spodaj). Potrebno je bilo malo testiranja, zato sem si nov šiv kar zabuckala in pomerila. S starodavno metodo heftanja namreč nisem prijateljica. Če boste to kdaj same delale, pazite, da se ne nabodete na bucike ;-). Ko sem bila zadovoljna z rezultatom sem seveda morala odparati patentni pas (pravzaprav sem ga spredaj kar odrezala, ker sem želela nekoliko znižati pas). Nato sem naredila nov šiv.

flikepike_blog_kratke hlace_3če

flikepike_blog_kratke hlace_4

No, ker sem se odločila za žepe, sem odparala tudi bočna šiva. Hm, ali že veš kako lahko hitro odparaš 4-nitni overlock šiv? Pripravila sem video posnetek hitre tehnike, ker ne izgubiš živcev in volje po šivanju. Ogledaš si ga lahko tukaj.

flikepike_blog_kratke hlace_8

Potem je sledilo vstavljanje žepov in tudi tu ni šlo brez težav. Nekje v ozadju mi je tih glasek govoril: »Ne uporabi zopet jerseya za žepno vrečko, ker je bolj raztegljiv kot prevešanka (iz katere so zašite hlače) in ker so hlače oprijete, bo žep zelo razvlečeno stal na tebi«. Ignorirala sem prijazen nasvet iz ozadja in kljub temu zašila žepni vrečki iz jerseya. No, seveda je bil rezultat točno tak, kot sem si mislila :-(. K sreči sem se domislila rešitve. Žepno vrečko lahko vzdolž šiva prišijemo na hlače in jo tako fiksiramo, da se ne premika in guba. Uporabila sem sukanec, ki je podoben barvi blaga, ker nisem želela vpadljivega šiva.

flikepike_blog_kratke hlace_5

flikepike_blog_kratke hlace_6

Evo tako, sedaj so skoraj popolne za moj okus in lepo sedejo na moji rit. Pripravljena sem na šivanje naslednjih ;).

flikepike_blog_kratke hlace_7

In nauki te zgodbe. Prvič, poslušaj glas v tebi, ki te usmerja k popolnemu izdelku, skoraj vedno ti hoče dobro ;-). Drugič, nikoli ne obupaj, vse je možno rešiti. Tretjič, ob paranju živcev in šivov se vedno lahko kaj novega naučiš – če nič drugega – kako biti potrpežljiv. In četrtič, če vztrajaš dovolj dolgo, na koncu prideš do popolnega izdelka.