fbpx

#vednoobstajapot

Ana Kosi Komentarjev: 2
Objavljeno v

Te zanima kdo je sploh ta Ana, ki stoji za tečaji šivanja FLiKEpike in kako so tečaji sploh nastali? Spodnji zapis je nastal na pobudo Aneje Štrukelj iz Doseži sanje. Jo že poznaš? Če imaš njen planer Ustvarjam sanjsko leto, potem ti je sigurno že malo znana ;). Aneja na svoji spletni strani www.dosezisanje.si objavlja zgodbe, ki so ti lahko v navdih in te opogumijo, da je mogoče doseči čisto vse, kar si želiš in za kar si pripravljen-a delati. Sem kar malo ponosna, da je ena izmed teh zgodb tudi moja…

Sem čisto preprosta punca, ki je porabila precej časa, predno je našla svoje mesto pod soncem J. Trenutno je moje življenje razdeljeno med različne vloge: partnerka, mamica dveh fantov, učiteljica šivanja, samostojna podjetnica in ustanoviteljica FLiKEpike tečajev šivanja. Po izobrazbi sem geografinja, vendar me je življenje popeljalo čisto v druge, bolj ustvarjalne vode. V svetu šivanja in poučevanja neizmerno uživam. Moj glavni moto je: »Delaj to v čemur uživaš in uživaj v tem, kar počneš«.

Bil je konec leta 2014, tisti decembrski čas, ko te nekaj sili, da razmisliš kakšno je bilo leto, ki ga puščaš za seboj in kako si boš zastavil prihodnje leto. Po naključju je do mene prišla informacija o Anejinem planerju za leto 2015 in njenem pletnem tečaju Zbudi se in zaživi. Oboje je do mene prišlo ravno v pravem času in me dejansko ZBUDILO. Moja porodniška se je končevala in prvič v življenju sem bila zares odločena, da nočem več odlašati z življenjem po MOJEM NAČRTU. Delavnica in planer sta mi pomagala, da sem na strukturiran način razmislila in zapisala svoje sanje, prioritete, vrednote in cilje na različnih področjih. Pravzaprav sem jih skozi ta proces šele odkrivala.

flikepike_blog_vedno obstaja pot_2.jpg

flikepike_blog_vedno obstaja pot_3.jpg

flikepike_blog_vedno obstaja pot_4.jpg

Temu nujno potrebnemu prvemu koraku je sledila ODLOČITEV, da se posvetim enemu samemu cilju: najti svojo življenjsko pot ali življenjsko poslanstvo, kakor koli že to imenujemo. Ko sem se mesec dni kasneje vrnila nazaj v službo, sem se dogovorila za polovični delovni čas. Preostali čas sem namenila izobraževanju s področja podjetništva, financ in osebnega razvoja. Prebrala sem ogromno knjig, se udeleževala spletnih seminarjev in brezplačnih izobraževanj. V tistem trenutku mi še ni bilo jasno katera pot je zame tista prava, jasno pa mi je bilo, da hočem biti sama svoj šef in živeti po svojih načelih, željah in urniku, ki si ga določim sama.

Odgovor ni prišel čez noč, temu cilju je bilo potrebno posvetiti precej časa in energije, predvsem pa je bilo potrebno VZTRAJATI. Pol leta kasneje mi je kot strela z jasnega na pamet padla ideja o tečajih šivanja. Šivanje je bil hobi, ki me je že dolgo časa veselil in polnil moj prosti čas. V trenutku sem vedela, da je ideja prava. Ja, seveda so se v meni najprej pojavili dvomi in strahovi – ali zmorem, ali imam dovolj znanja na tem področju (po formalni izobrazbi sem geografinja), kako bom dobila tečajnike, kako bom vodila podjetje brez izkušenj na tem področju. Takrat sem se spomnila na vse nasvete in zgodbe ljudi, ki so uspeli v podjetništvu in večkrat tudi bili na robu poloma. Če je njim uspelo, pa so bili v slabši situaciji kot jaz, kaj lahko jaz prav zares izgubim, če se vse odvije po najslabšem možnem scenariju? Raje sem zavestno izbrala pozitiven pogled in vse se je naenkrat zdelo čisto uresničljivo. Od ideje pa do moje prve Facebook strani in napovedi prvega tečaja se je vse odvilo zelo hitro. Imela sem toliko energije, volje in zagona, da me nič ne bi moglo v tistem trenutku ustaviti. V enem mesecu sem naredila načrt glede ustanovitve podjetja, se dogovorila za prostor za tečaje, nakupila šivalne stroje, naredila program za prvi tečaj ter pripravila letake in plakate.

Tako so nastali tečaji šivanja FLiKEpike, sprva v obliki tečajev šivanja za otroke, sčasoma pa sem dodala še tečaje šivanja za odrasle. Danes, leto in pol kasneje imam že pester nabor tečajev in delavnic in kar nekaj sodelavk, ki so prevzele vodenje različnih tečajev. Skupaj se trudimo, da ponudimo kvalitetne in aktualne tečaje, da tečajnice kar največ odnesejo od tečajev in se z veseljem vračajo k nam.

flikepike_blog_vedno obstaja pot_7.jpg

flikepike_blog_vedno obstaja pot_6.jpg

flikepike_blog_vedno obstaja pot_5.jpg

 

Morda se sliši pravljično, vendar ne gre vedno vse kot po maslu. Lahko si predstavljate, da sem poleg službe v svoj urnik stlačila še načrtovanje in pripravo tečajev, pisanje bloga, pridobivanje strank, oglaševanje in vlogo mame dveh živahnih fantičev. Velikokrat se zgodi, da za nov tečaj, ki sem ga pripravila sploh ni zanimanja in velikokrat do zadnjega trenutka ne vem ali bo dovolj prijav za izvedbo tečaja. Vendar vse to so le izzivi, ki jih lahko obrneš sebi v prid in se iz njih kaj novega NAUČIŠ. Takrat, ko sem bila najbolj obremenjena, so se velikokrat v meni pojavili dvomi ali ima vse skupaj sploh kakšen smisel. Razum mi je govoril: »Zakaj enostavno ne hodiš le v službo, oddelaš tistih osem ur in potem daš možgane na pašo. Vsak mesec dobiš zagotovljeno plačo, popoldne se v celoti posvetiš družini ter se zvečer brez slabe volje usedeš pred televizijo in si ogledaš najljubšo komedijo«.

In potem sem se vprašala- ali bom na ta način zadovoljna, bom lahko z veseljem še vrsto let hodila v službo ki mi ni pisana na kožo, ali bom dejansko živela tako kot želim in sanjam? Tako sem živela do sedaj, veliko predolgo in nisem bila pripravljena več na takšno životarjenje. V takšnih trenutkih pogosto vzamem v roke planer in preberem zapisane vrednote, cilje in vizije ter se spomnim na to, kam želim iti in kaj želim doseči. Planer me spremlja že tretje leto in je dejansko postal že del mojega vsakdana. Uporabljam ga kot pripomoček za planiranje, doseganje ciljev in opomnik, ki me spomni, da je potrebna AKCIJA. Če namreč želimo nekaj doseči, je potrebno nekaj tudi narediti. Na začetku vsakega tedna najprej naredim pregled prejšnjega tedna – zapišem dosežke, izzive in pomembnejša spoznanja. Vedno se poskusim spomniti tudi vsega, za kar sem v tistem času hvaležna. To mi pomaga ozavestiti moj vsakdan, se ustaviti in razmisliti o vsem kar se je dogajalo in kaj se lahko iz tega naučim. Nato določim cilj naslednjega tedna in zapišem pomembnejše dogodke in sestanke v koledar.

flikepike_blog_vedno obstaja pot_8.jpg

Ravno sedaj, ko pišem tele besede, sem naredila največji skok v neznano v svojem življenju. Dokončno sem pustila službo za seboj in se v polni meri posvečam podjetniški poti in tečajem. Odločitev za to je zopet prišla iznenada. Ko se je zaključevalo leto 2016 me je kar nekaj prijateljev,, s katerimi se nekaj časa že nisem videla, vprašalo ali še vedno hodim v službo in hkrati vodim tečaje šivanja. Začela sem razmišljati o tem in ni bilo dvoma, da je čas za nov premik. Odzivi bližnjih so bili različni, nekateri pozitivini, nekateri pa so v tem videli polno strahov in ovir. Zahvalila sem se jim za mnenje, vendar se nisem pustila kaj dosti motiti, saj niso v moji koži in nimajo enakih vrednot in prioritet v življenju. Vzela sem si le dovolj časa, da sem temeljito razmislila, naredila finančno projekcijo in si dala rok za odločitev. Kaj je sledilo, si verjetno lahko predstavljate – odpoved v službi in priprava na novo obdobje. Ni šlo seveda brez notranjih strahov in dvomov – kar nekajkrat sem se sredi noči zbudila in si mislila: »Joj Ana, kaj si naredila, imela si službo in redno plačo, sedaj pa si se vrgla v negotov podjetniški svet«. Kateri izzivi pa tudi zmage in uspehi me na tej poti čakajo seveda ne vem čisto zagotovo, vendar pa imam dovolj zaupanja vase in svoje sposobnosti, da bom to življenje ne samo preživela, ampak tudi DOŽIVELA kot se spodobi!

In kaj lahko svetujem tebi, ki morda bereš te besede in bi zares rad-a zaživel-a življenje po svojem načrtu? Ni potrebno, da kar naenkrat vse v življenju obrneš na glavo. Poskušaj z malimi koraki in spremembami, ki se ti zdijo obvladljive, pa čeprav te še vedno malo strašijo. Zapomni si, potrebno je narediti neko spremembo, če želiš, da se tvoje življenje začne odvijati drugače. Z malimi koraki lahko zares daleč prideš in kar naenkrat se zaveš, da se premikaš v željeni smeri in da ni bilo tako strašno, kot je morda na začetku izgledalo. Ti si tisti/a, ki usmerjaš svoje življenje, izbiraš misli in dejanja, zakaj ne bi izbral-a pozitivnega pogleda in zaupala sebi tudi, ko ne gre vse tako kot bi si želel-a.

Če bi rad-a prebral-a še več zgodb, klikni tukaj: http://dosezisanje.si/trezor-znanja/ in vedi, da je vse mogoče!