fbpx

Domači pralni prašek

Ana Kosi Komentarji so izklopljeni za Domači pralni prašek
Objavljeno v

Želiš pri pranju uporabljati manj škodljivih kemikalij in hkrati privarčevati nekaj denarja? Ali veš, da sintetični detergenti in pralni praški vsebujejo škodljive kemične sestavine, ki iz opranega perila prehajajo skozi kožo v limfni sistem in nato v krvni obtok? To, da z naravnimi sredstvi varujemo okolje je že znano, redkeje pa pomislimo na svoje telo in zdravje, kajti koža je organ, ki ni neprepusten – skozi njo v obe smeri prehajajo snovi.

Izdelava domačega pralnega praška je izredno enostavna, saj potrebuješ le dve sestavini. Preizkusila sem tudi tekoče pralno sredstvo, ki pa se sčasoma nekoliko strdi in zgosti, zato ga je težje odmerjati. Zaradi tega razloga raje naredim praškasto pralno sredstvo.

Seveda moraš vedeti, da domači pralni prašek ali detergent ni tako učinkovit kot kupljena neekološka pralna sredstva. Je pa tudi res, da dandanes veliko pogosteje peremo in menjamo perilo in le-to večkrat sploh ni zelo umazano, ko ga damo prati. Jaz domači pralni prašek uporabljam pri pranju perila, posteljnine in brisač na 60 stopinjah. Tako nekaj že naredi sama temperatura pranja, drugo pa doda še prašek. Za oblačila, ki jih perem na 40 stopinjah pa uporabljam kupljen ekološki detergent.

Sestavine:

  • 1 jedrno trdo milo (ali marsejsko milo)
  • 12 jušnih žlic pralne sode (ni enako kot jedilna soda bikarbona- ima drugačno kemično sestavo)

Postopek izdelave:

Milo najprej naribam in nato še zmeljem v sekljalniku, da dobim res drobne delce, ki se pri pranju zlahka stopijo. Nato primešam pralno sodo in prašek je narejen.

Za poln stroj perila (cca. 5-6 kg) odmerim 1-2 jušni žlici praška. Če želim mehkejše perilo namesto mehčalca dodam alkoholni kis (v predalček za mehčalec). Vonj alkoholnega kisa izgine, ko se perilo posuši.

Na veselo in zdravo pranje!