fbpx

Ideja: Potisk blaga z domačim tiskalnikom

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Tokrat se bomo naučili potiskati blago s tvojim tiskalnikom. Zveni vesoljsko in nemogoče?

Tudi meni se je včasih tako zdelo, dokler nisem odkrila povoščenega papirja. To je papir, v katerega v mesnici ali delikatesi zavijejo salamo, sir ali meso. Na eni strani je povoščen in se lepo oprime blaga, nato pa zlahka odstrani brez sledi lepila ali česarkoli drugega. Jaz s pomočjo tega papirja tiskam napise za našo darilno vrečko. S povoščenim papirjem v bistvu utrdimo kos blaga, da gre lepo čez tiskalnik, ko dela odtis neposredno na tkanino. V ustvarjalnih in šiviljskih trgovinah ga najdeš pod imenom Freezer Paper.

Potrebuješ: Freezer paper (ali kakšen večji kos povoščenega papirja iz mesnice), srednje kompaktno tkanino svetlejših barv (da se bodo videl tisk), likalnik, inkjet ali laserski tiskalnik

1. Na nepovoščeni strani Freezer papirja z ravnilom označimo in izrežemo točno velikost A4 lista (210mm x 297mm). To je format, ki gre v običajne domače tiskalnike. V kolikor tiskalnik tiska še večje formate, lahko naredimo odtise na večje kose blaga.

2. Blago (tkanino) najprej dobro polikamo, nato pa na hrbtno stran blaga namestimo s povoščeno stranjo navzdol (!) odrezani kos Freezer papirja. Nastavimo likalnik nekje med srednjo in maksimalno temperaturo (izklopimo paro!) ter počasi zalikamo papir na tkanino (podobno, kot bi likala lepljivo medvlogo). Papir se mora začasno prilepiti na tkanino in nič ni hudega, če se nekoliko naguba. Nato obrnemo na licno stran blaga in tudi to stran blaga polikamo.

3. Višek blaga natančno odrežemo ob zalikanem papirju. Pomembno je, da na blagu, kamor smo zalikali Freezer papir, ne ostanejo kakšne nitke ali mucke od tkanine, ker lahko uničimo tiskalnik.
Na računalniku pripravimo grafiko ali napise, ki naj bodo prilagojeni A4 velikost papirja, vstavimo tkanino s povoščenim papirjem v tiskalnik, tako, da bo odtis narejen na blagu (!). V nastavitvah tiskanja lahko izberemo nekoliko debelejši papir. Jaz sem delala odtise na injet tiskalniku, naj pa bi se tiskanje dobro obneslo tudi na laserskem tiskalniku.

4. Ko imamo natisnjeno, potegnemo stran Freezer papir in ga zavržemo. Na koncu utrdimo barve še z likalnikom (srednja temperatura). Predlagam, da licno stran, kjer je tisk, likamo preko peki papirja.

Končni izdelek –  v našem primeru napisi, ki sem jih izrezala in prišila na darilne vrečke.