fbpx

Kuhinjska prijemalka – enostavna in unikatna

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Z unikatnimi kuhinjskimi prijemalkami bo odslej še večji užitek kuhati in pripravljati hrano. Niso le zelo uporaben pripomoček, temveč bodo lepo popestrile tudi izgled naše kuhinje. Postopek izdelave je hiter in enostaven, primeren tudi za manj vešče uporabnike šivalnega stroja. Dodatno jih lahko popestrimo tudi s prešitimi vzorci.

Potrebujemo

 • bolj kompaktno (neraztegljivo) dekorativno blago
 • medvlogo vroče-hladno (ali penasto poliestrsko medvlogo)
 • šivalni stroj, likalnik, bucike ali ščipalke, škarje

Postopek šivanja

 1. Izrežemo naslednje krojne dele, ki že vsebujejo dodatek za šiv 1 cm:
  • 2x osnova iz dekorativnega blaga v dimenziji 19 x 19 cm
  • 1x držalo iz dekorativnega blaga v dimenziji 12 x 4 cm
  • 1x medvloga v dimenziji 19 x 19 cm

 1. Najprej pripravimo držalo za kuhinjsko Daljša robova zalikamo navznoter za 1 cm in nato še na pol. Naredimo šiv ob robu držala.

 1. Sedaj pravilno zložimo vse krojne dele. Držalo prepognemo na polovico in ga pripnemo na licno stran ene od stranic osnove, približno 2 cm od vogala. Pazimo, da je držalo obrnjeno v notranjost in ne štrli navzven.

 1. Nato na kos z držalom položimo drugi kos osnove (z licem navzdol) in na vrh tega še medvlogo. Tako imamo 3 plasti, ki jih skupaj pritrdimo s ščipalkami ali bucikami, da se nam plasti pri šivanju ne bodo zamaknile.

 1. Na eni izmed stranic si označimo odprtino za obračanje (približno 5 cm).

 1. Naredimo šiv 1 cm od roba okrog in okrog, razen pri odprtini. Odrežemo vse 4 vogale (pazimo, da ne prerežemo šiva), da bodo vogali lepo izbočeni, ko bomo prijemalko obrnili.

 1. Skozi odprtino prijemalko obrnemo na pravo stran.

 1. Naredimo še okrasni šiv ob robu, s katerim bomo zašili tudi odprtino za obračanje. Za enakomerno oddaljenost od roba si lahko pomagamo z ¼ tačko, če jo imamo.

 1. Če želimo, lahko prijemalko še okrasno prešijemo. Lahko naredimo mrežo iz ravnih šivov ali pa se poigramo z valovitimi šivi in prostoročnim prešivanjem.

Želim vam obilo užitkov pri ustvarjanju!