fbpx

NAREDI SAM: Košek iz blaga

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Tokrat se bomo lotili izdelave koška iz blaga, ki praktičen za shranjevanje različnih drobnarij, pripomočkov ali celo drobnih oblačil.
Najprej določimo mere – širino, dolžino in višino našega koška. Pripravila sem skico kako določite dimenzije kroja za vaš košek. Skica ne vsebuje dodatkov za šiv, na vsaki stranici morate dodati še 1 cm dodatka za šiv.

 flikepike_blog_košek_2
Za košek bomo potrebovali blago za zunanjo stran in blago za podlogo. Če želimo, da je košek dovolj čvrst in se ne sesede, ko bo končan, predlagam, da naj bo vsaj ena plast iz močnejšega, debelejšega blaga (zelo dobro se obnese debelejši jeans). Če takšnega blaga nimamo, lahko kupimo najdebelejšo medvlogo, ki jo nalikamo na blago za zunanjo stran. Lahko uporabimo tudi penasto medvlogo (takšno, ki se uporablja za prešite odeje) in jo prišijemo na eno od plasti.
Postopek:

1. Izberemo blago za zunanjo stran in podlogo. Naredimo si kroj za košek ali pa kar direktno na blago narišemo pravokotnik pravih dimenzij. Moj košek je bil širok 16 cm, dolg 16 cm  in visok 20 cm. Zato sem izrezala pravokotnik dimenzij 64 cm (+2 cm dodatka za šiv) x 28 cm (+ 2 cm dodatka za šiv).

flikepike_blog_košek_3

2. Izrežemo obe plasti blaga (in po potrebi enega ojačamo z medvlogo) in vsak kos prepognemo na polovico. Zašijemo z ravnim šivom spodnjo in stransko stranico, da dobimo »vrečko«.

flikepike_blog_košek_4

flikepike_blog_košek_5

3. »Vrečko« zapognemo tako, da imamo pravkar narejene šive na sredini (glej sliko spodaj). Dobimo dva spodnja vogala, ki jih bomo odrezali stran. Z metrom izmerimo, kje se nahaja dolžina b ( v mojem primeru 16 cm), pravokotno na šiv in si označimo s kredo. Centimeter pod našo črto odrežemo vogal stran. Enako naredimo še z nasprotnim vogalom. Nato zašijemo obe stranici z ravnim šivom.
flikepike_blog_košek_6
flikepike_blog_košek_7
flikepike_blog_košek_8
4. Enakemu postopku sledite še na drugem kosu blaga. Nato notranji košek vstavite v zunanjega, blago obeh koškov skupaj položimo z licno stranjo. Zašijemo po zgornjem robu z ravnim šivom in ne pozabimo pustiti odprtine (5-10 cm), da bomo lahko košek obrnili na pravo stran.
flikepike_blog_košek_9
flikepike_blog_košek_10
 

5. Skozi odprtino obrnemo na pravo stran in zašijemo še s pokrivnim ravnim šivom po zgornjem robu koška.

flikepike_blog_košek_11

flikepike_blog_košek_12

 6. Naš košek je dokončan, po želji lahko zgornji rob nekoliko zavihamo nazaj.

flikepike_blog_košek_12

Obilo užitkov pri šivanju koškov vam želim!