fbpx

NAREDI SAM: Polkrožen žep

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Nadaljujemo serijo postopkov šivanja različnih žepov, tokrat predstavljam postopek šivanja polkrožnega žepa, ki ga lahko umestimo na hlače, majico, jopico, krilo,…

Postopek:
1. Na kroju narišemo najprej manjši polkrog (to je tisti del, ki bo izrezan iz blaga), potem še malo večjega, ki bo notranji del žepa.
flikepike_blog_polkrozni zep_2.jpg
2. Nato večji polkrog prerišemo in izrežemo, da imamo zanj posebni krojni del. Izberemo blago zanj in ga z dodatki za šiv 1 cm izrežemo.

flikepike_blog_polkrozni zep_3.jpg

flikepike_blog_polkrozni zep_4.jpg

3. Na prednjem delu hlač moramo izrezati ven manjši polkrog (z dodatkom za šiv 1 cm). Nato z metrom izmerimo dolžino krivulje po izrezu.

flikepike_blog_polkrozni zep_5.jpg

4. V tej dolžini nato izrežemo trak, ki bo krasil rob žepa. Širina traku je poljubna, predlagam da je vidni del traku širok od 0,5 cm do 1 cm. Jaz sem izrezala trak širok 4 cm (že vključeni dodatki za šiv 1cm), ker sem hotela da je viden del traku širok 1 cm.

flikepike_blog_polkrozni zep_6.jpg

5. Trak zalikamo na pol po dolžini in ga pribuckamo na izrezano krivuljo žepa. Pri tem ga malo nategujemo, da se lepo poravna in, da na končnem izdelku ne štrli navzven.

flikepike_blog_polkrozni zep_7.jpg

6. Z opletilnim (overlock) ali navadnim strojem potem prišijemo trak na hlače in odrežemo morebitne viške traku, ki ostanejo zaradi raztegovanja blaga.
flikepike_blog_polkrozni zep_8.jpg

7. Nato obzankamo oz. obcikcakamo notranji del žepa in ga pribuckamo na hlače. Z ravnim šivom prišijemo približno 0,5 cm od roba.

flikepike_blog_polkrozni zep_9.jpg

flikepike_blog_polkrozni zep_10.jpg

flikepike_blog_polkrozni zep_11.jpg

8. Tako, žep je narejen.

flikepike_blog_polkrozni zep_12.jpg

Uspešno šivanje in pošljite kakšne slikice kako vam je uspelo :).
FLiKApika Ana