fbpx

NAREDI SAM: Prevleka za blazino z nevidno zadrgo

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Čas je že bil, da stare, dolgočasne in obrabljene prevleke na blazinah zamenjam z novimi. Našla sem luštno blago z morskimi motivi in se lotila šivanja. Prevleke se zaprejo z zadrgo, ki je nevidna očem, pa še praktična.

Postopek kako zašiti takšno prevleko z zadrgo delim tudi z vami. Potrebujete le blago po vaši želji in zadrgo (najbolj se splača kupiti zadrgo na metre in si potem odrežete v potrebni dolžini).

Postopek:

1. Najprej naredite načrt koliko velike kose blaga boste potrebovali. Po širini potrebujete širino vaše blazine + 2 cm (to so dodatki za šiv, na vsaki strani 1cm), po dolžini pa dolžino blazine + 3 cm (upoštevani dodatki za šiv in zavihki pri zadrgi). Npr. jaz imam blazino v velikosti 40×40 cm, zato za eno prevleko potrebujem dva kosa blaga v velikosti 42×43 cm ter zadrgo v dolžini 42 cm.

 flikepike_blog_prevleka za blazino_2.jpg
2. Vzamete en kos prevleke in pribuckajte zadrgo kot kaže slika. Jaz imam rada, da je ključek od zadrge skrit na notrani strani, da ne bode in moti, zato sem v tem koraku položila zadrgo tako, da je ključek viden (naredite obratno, če bi radi, da je ključek dostopen). Nato s cikcakom obšijte rob zadrge in blaga, zato, da se ne bo blago cefralo, hkrati pa nekoliko fiksirate tudi zadrgo.

flikepike_blog_prevleka za blazino_3.jpg

3. Zapognite prišito blago ob zobcih zadrge in zalikajte rob in pribuckajte zavihek. S tačko za šivanje zadrg naredite raven šiv tik ob zobcih zadrge.

flikepike_blog_prevleka za blazino_4.jpg

flikepike_blog_prevleka za blazino_5.jpg

4. Nato vzemite drug kos blaga in ga z licem namestite na drugega. Pritrdite ga z buckami na prosti konec zadrge. Zopet obšijte rob blaga in zadrge s cikcakom.

flikepike_blog_prevleka za blazino_6.jpg

5. Sedaj razprite oba blaga in tisti kos blaga, ki ste ga obcikcakali v prejšnjem koraku, zapognite čez zadrgo, da se poravna z drugim robom zadrge. Rob zalikajte in pribuckajte.

flikepike_blog_prevleka za blazino_8.jpg

flikepike_blog_prevleka za blazino_9.jpg

6. Obrnite blago na drugo stran (da vidite notranjo stran blaga) in pribuckajte na še neprišito stran zadrge spodnji zavihek blaga (ki smo ga zalikali v prejšnjem koraku). Šivajte tik ob zobcih zadrge s tačko za zadrge.
flikepike_blog_prevleka za blazino_10.jpg
flikepike_blog_prevleka za blazino_11.jpg
flikepike_blog_prevleka za blazino_12.jpg
7. Ko imamo prišito bi moralo izgledati nekako takole.

flikepike_blog_prevleka za blazino_13.jpg

8. Sedaj poravnamo oba kosa blaga, da bosta obrnjena lice na lice in ob straneh pribuckamo stranice in zašijemo z šivalnim strojem 1 cm od roba in nato še s cikcak šivom robove, da se ne bodo cefrali. Če imamo overlock stroj, to lahko naredimo v enem koraku :).
flikepike_blog_prevleka za blazino_14.jpg
9. Ko imamo zašite stranice, na obeh koncih zadrge, 2 cm od roba naredimo nekaj šivov okoli zadrge, da se tu ključek ustavi in se ne odpira čisto do konca (s tem bi sčasoma lahko uničili stranske šive prevleke).

flikepike_blog_prevleka za blazino_15.jpg

flikepike_blog_prevleka za blazino_16.jpg

 10. Obrnemo na pravo stran in prevleka je končana :).
 flikepike_blog_prevleka za blazino_17.jpg
Uživajte v šivanju <3,