fbpx

NAREDI SAM: Superge v novi preobleki

Mateja Gruden Komentarjev: 0
Objavljeno v
Spomladansko vreme kar kliče, da obujemo športne copate in se odpravimo na daljši sprehod. Že imate superge iz najnovejše kolekcije? Ali pa ste se tako navezali na stare, da jih še ne želite zavreči? Mogoče pa imate podobno težavo kot jaz, ko sem neuspešno iskala čevlje v barvi šampanjca – z namenom, da bi pristajali barvi obleke.
Ker gre za pomemben projekt in bo obleka predstavljena tudi na modni reviji, sem kar zavihala rokave in navadne bele superge obleka v enako blago, kot je obleka.
Pokažem vam, kako sem se lotila dela. Na ta način lahko tudi sami oblečete nove ali stare čevlje v barve in vzorce, ki jih imate najraje.

 

PRIPOMOČKI IN MATERIAL:

  • superge z elastiko
  • -blago v poljubni barvi (80 cm  x 70 cm)
  • -papir
  • -pripomočki za šivanje
  • -univerzalno lepilo (Neostik)

flikepike_blog_preobleka za cevlje_1.jpg

RAZVOJ KROJA

Najlažje bo, če vzamemo papir, ki je rahlo prosojen (pavs papir ali peki papir). Kroj naredimo tako, da čevelj ovijemo v papir in obrišemo zunanje linije čevlja.

flikepike_blog_preobleka za cevlje_2.jpg

flikepike_blog_preobleka za cevlje_3.jpg

Namig: veliko lažje je, če za vsak del čevlja (zunanji del, notranji del, nart, podplat) naredimo poseben krojni del in jih na koncu zlepimo skupaj z lepilnim trakom. Le podplat in notranji obrobnik pustimo ločena.
Tako so videti vsi krojni deli: podplat, vrhnji del in obrobnik, ki bo prišel na notranjo stran čevlja. Obrobnik naredimo iz kroja za vrhnji del. Na vrhnji del si narišemo oznako za zarezo, kamor bomo všili elastiko – sicer čevlja ne bo mogoče obuti.
flikepike_blog_preobleka za cevlje_4.jpg

KROJENJE

Pred krojenjem preverimo glavne mere: dolžina stopala, obseg stopala=obseg vrhnjega dela, višina pete, širina vrhnjega dela (nart).  Pazimo, da podplat ne bo prevelik, sicer nam bo pogledal na zgornji del.

Blago naj ne bo pretanko. Najprimernejše je blago za tapeciranje, primerne so tkanine v keper ali atlas vezavi, lahko tudi usnje oz. umetno usnje.
Blago prepognemo, da naenkrat skrojimo levi in desni čevelj. Krojimo v smeri osnovne niti ali pravokotno nanjo. Pri rezanju dodamo 1 cm dodatka za šiv.

 

ŠIVANJE
Obrobnik prišijemo na vrhnji del (lice na lice).  Pri obeh vogalih naredimo zareze in razlikamo dodatek za šiv.
Sešijemo vrhnji del pri peti (»zadaj«) in razlikamo .
Vrhnji del prišijemo na stopalo. Pri okroglinah naredimo trikotne zareze.
flikepike_blog_preobleka za cevlje_5.jpg

Copat obrnemo tako, da gledamo licno stran. Na vrhnjem delu, kjer imamo oznako za zarezo, zarežemo. Na koncu zareze naredimo trikotnik, kot je na sliki. Zareza skupaj s trikotnikom ne sme biti daljša od širine elastike.

flikepike_blog_preobleka za cevlje_6.jpg

Trikotnik in stranska dodatka začasno prilepimo z lepilom, da nam bo lažje šivati. Pred tem preverimo na odpadnem koščku blaga, če lepilo ne topi blaga.
 flikepike_blog_preobleka za cevlje_7.jpg

Obrobnik obrnemo in zalikamo navznoter. V zarezo vstavimo elastiko, tako da pride konec elastike med vrhnjim delom in obrobnikom.

flikepike_blog_preobleka za cevlje_8.jpg

Pomembno: elastika mora biti tako široka kot vse elastike na originalnem čevlju skupaj. Elastiko pripnemo z bucikami in zašijemo.
flikepike_blog_preobleka za cevlje_9.jpg
 
SAMO ŠE NEKAJ DETAJLOV …
Čevelj že lahko smukne v novo oblekico!
flikepike_blog_preobleka za cevlje_10.jpg

 

Ko je oblečen, ga z likalnikom malo poparimo, da izginejo vse majhne gubice.

flikepike_blog_preobleka za cevlje_11.jpg

 Če obrobnik okrog gležnja še malo “štrli” ven, ga prilepimo na notranjo stran čevlja.
flikepike_blog_preobleka za cevlje_12.jpg
Pripravljeni na sprehod po modni pisti! =)

V četrtek, 14.4. se bodo pokazali na modni reviji Ljubljanskega tedna mode na Trgu Republike.

Kmalu poročam, kako se bo odvilo 🙂