fbpx

NAREDI SAM: Žep v šivu

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Predstavljamo vam postopek šivanja žepa v šivu. Pravijo, da je to en najbolj enostavnih žepov za zašit, kar je čisto res, če uporabljate klasični šivalni stroj. V kolikor pa bi radi žep zašili z opletilnim (overlock) strojem, pa se postopek izdelave malo zakomplicira. Vsaj pri meni se je ;). Kar nekajkrat sem mogla narediti testni vzorec, da sem bila zadovoljna s končnim rezultatom, da je bilo vse lepo zašito in obšito, brez kakšne luknje. Tukaj je torej postopek šivanja žepa z overlock strojem, lahko pa uporabljate tudi klasični šivalni stroj ter ravni šiv in cikcak za obšitje.

Postopek:

1. Pripravimo žepne vrečke, velikost in oblika je poljubna, zato si jih lahko narišete kar sami, četudi jih vaš kroj ne vsebuje. Za idejo poglejte že kakšne kupljene hlače ali majico. Potrebujemo 2 kosa za vsak žep.

2. Namestimo en kos žepne vrečke na sprednji del hlačnice(lice na lice) ter naredimo ravni šiv 1 cm od roba (toliko kolikor imamo dodatka za šiv). Ne pozabimo pustiti še 1 cm brez šiva zgoraj in spodaj.

flikepike_blog_zep v sivu_2 flikepike_blog_zep v sivu_3

3. Nato obrnemo zašiti del vrečke stran od hlač tako, da vidimo licno stran in nanjo položimo še drug kos žepne vrečke (lice na lice). Sedaj lahko oba kosa zašijemo skupaj.

flikepike_blog_zep v sivu_4 flikepike_blog_zep v sivu_5

4. Zopet obrnemo zašito žepno vrečko prosti hlačnici. Zarežemo čez obe plasti žepne vrečke in sprednji del hlačnice na mestu, kjer se začne in konča šiv, tako kot kaže slika. Pazimo, da ne prerežemo obstoječega šiva. To naredimo zato, da bomo lahko obrnili in zašili stranski rob žepne vrečke.

flikepike_blog_zep v sivu_6 flikepike_blog_zep v sivu_7

5. Zopet obrnemo žepno vrečko stran od hlačnice in namestimo na sprednji del hlačnice še zadnji del hlačnice (lice na lice).

flikepike_blog_zep v sivu_8

6. Obrnemo obe hlačnici tako, da zopet gledamo sprednji del hlačnice in obrnemo žepno vrečko na hlačnico.

flikepike_blog_zep v sivu_9

7. Sedaj moramo pazljivo spodvihati spodnji del žepne vrečke (tisti del, ki ga sedaj ne vidimo), da ga ne bomo zajeli v šiv. Stranski rob zgornjega dela vrečke (tistega, ki gledamo) pa pribuckamo na stranski šiv hlačnic.

flikepike_blog_zep v sivu_10

8. Naredimo še stranski šiv na hlačah skupaj z zgornjo stranjo vrečke. Žep je tako zašit.

flikepike_blog_zep v sivu_11

9. Žepno vrečko potegnemo v hlače in čisto za konec naredimo po sprednji strani žepne odprtine ob robu raven šiv (tam, kjer so bucike na sliki), da se nam vse skupaj ne bo obračalo navzven.

flikepike_blog_zep v sivu_13flikepike_blog_zep v sivu_12

 

Pa veliko uspeha pri šivanju :)!