fbpx

Obrobni trak iz jerseya kot se šika

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Priznam, šivanje obrobnih trakov je bilo zame do tega trenutka nočna mora. Resnično.

Izogibala sem se jim na daleč. Samo to ne. Pa veš zakaj? Ker so moji šivi divjali kot ponoreli po avtocesti, no, po obrobnem traku 😧.

No, včeraj pa ni bilo druge. Majico na preklop sem si želela zaključiti s tako obrobo, ker nisem našla druge bolj simpatične rešitve.

In potem sem se spomnila na našo mentorico Natašo Zalokar, ki je bila čisto vzhičena, ko je odkrila še eno uporabno vrednost tačke za obšivanje. Nataša ima rada lepe in brezhibne šive in na obrobnem traku sem tudi jaz želela brezhiben šiv.

Voila, delujeeee, sprva je sicer malo čudno šivati, ker moraš izdelek obrniti tako, da je večina blaga na desni, ampak deluje.

Obenem pa predstavljam še dve drugi tački z vodilom, ki sta ravno tako lahko v pomoč pri šivanju obrobnih trakov.

Postopek šivanja obrobnega traku iz jerseya

Spodaj opisani postopek je primeren za elastične obrobne trakove, recimo iz jerseya, kjer se robovi ne cefrajo.

1. Izrežemo trak iz jerseya dolžine, kot jo potrebujemo.  Za končno širino obrobe okoli 1 cm je primerna širina našega traku 3,5 -4 cm, višek po šivanju odrežemo stran.

2. Lice na lice prišijemo obrobni trak na rob blaga. Za lahko šivanje uporabimo:

  • overlock stroj in 4-nitni šiv (končna širina obrobe bo v širini overlock šiva, okoli 7-8 mm) ali
  • klasični stroj ter ravni šiv (od roba se odmaknemo toliko, kot želimo končno širino obrobe, recimo 1 cm).

Pozor! Če obrobo delamo na vratni odprtini, rokavni odprtini ali zaključujemo rob na spodnjih hlačah je potrebno pri šivanju trak nekoliko raztegovati, da odprtino nekoliko povleče skupaj.

3. Ko imamo trak prišit, zavihamo trak čez dodatek za šiv ali overlock šiv na hrbtno stran izdelka. Tam nič ne spodvihamo nazaj.  To je osnovna razlika glede na obrobni trak iz tkanine, kjer je potrebno tudi na hrbtni strani zavihati nazaj zaradi cefranja robov.

4. Na licni strani blaga naredimo končni šiv ob robu obrobe. Pri tem je potrebno paziti:

  • v kolikor mora biti obroba raztegljiva (recimo pri vratni odprtini), uporabimo cikcak šiv, ki omogoča raztezanje obrobe.
  • v kolikor obrobe ne bomo zelo raztegovali, lahko uporabimo ravni šiv in si pomagamo z eno izmed tačk za enakomerno oddaljen šiv od roba.

5. Ko je šiv narejen, višek blaga na hrbtni strani odrežemo stran.

Tačke, ki nam pomagajo narediti ravni šiv, ki je enakomerno oddaljen od roba

Značilnost predlaganih tačk je, da imajo vodilo, ki ga lahko postavimo ob notranji rob obrobe ter nastavimo primeren odmik igle. Naš stroj mora torej imeti tudi možnost zamikanja igle levo ali desno.

Tačka za obšivanje (tudi C tačka)

Ta tačka se v osnovi sicer uporablja za obrobljanje (entlanje) robov, vendar jo lahko z malo iznajdljivosti uporabimo tudi za ravni šiv po obrobnem traku. Za uporabo te tačke za ta namen moramo izdelek, v nasprotju s prakso, obrniti tako, da imamo višek blaga na desni strani in obrobni del na levi strani. Iglo zamaknemo v levo – pazimo, da ne zadenemo ob tačko, ko bo igla šivala.

Tačka za izdelavo skritega šiva (tudi G tačka)

Obstajata dve različici – s fiksnim vodilom in nastavljivim vodilom. Tačka z nastavljivim vodilom je nekoliko bolj uporabna od tiste s fiksnim vodilom saj jo lažje prilagodimo našim potrebam. Tudi pri tej tački premaknemo iglo, tokrat v desno stran.

Tačka z vodilom za prešivanje

Tudi ta tačka ima na sredini vodilo. Tudi pri tej tački premaknemo iglo v desno stran. Lahko pa šivamo po vdolbini med blagom in obrobnim trakom in na tak način bo šiv praktično neviden.

Držim pesti, da ti uspe zašiti brezhiben obrobni trak!