fbpx

Povišanje pasu na kavbojkah

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Morda se tudi v tvoji omari skrivajo kavbojke, ki so ti še prav in bi želela imeti višji pas.

Zelo preprosto lahko namreč povišaš pas na kavbojkah, tako da prišiješ dodaten pas iz odsluženih kavbojk.

V moji omari se skriva nekaj kosov kavbojk z nizkim pasom. Moj okus in potrebe so se skozi  leta spremenile in nizek pas mi ne ustreza več. Spomnila sem se preproste rešitve in rezultat me je navdušil. Dodala sem še en pas in jih tako povišala. Rešitev ni samo praktična, temveč mi je tudi vizualno zelo všeč.

Torej, v kolikor imaš na zalogi kakšne odslužene kavbojke s podobnim ali večjim obsegom pasu, se lahko takoj  lotiš dela. Pomembno je tudi, da imajo kavbojke, ki jim boš dodala pas, obstoječ pas iz dveh delov, torej sprednjega in zadnjega (prva slika spodaj). Če je pas narejen iz enega dela in zapognjen na pol (druga slika spodaj), ne bo šlo na način, ki ga opisujem v nadaljevanju.

 

Kako se lotiš dela?

 

1. Na odsluženih kavbojkah: odparaš samo spodnji del zank ter celoten pas (spodnji šiv).

Na tvojih kavbojkah: odparaš zgornji del zank in zgornji šiv na originalnem pasu.

 

2. Dodatke za šiv na obeh pasovih polikaš navzven.

 

3. Premeriš dolžino pasu na odsluženih kavbojkah in se odločiš ali želiš obdržati oboje, gumb in gumbnico. V tem primeru boš pas odrezala na pol, višek blaga odrezala stran ter ponovno združila oba konca. Priporočam, da šiv načrtuješ  v sredini zadaj in ga nato skriješ z zanko. Tako sem naredila tudi jaz. Lahko pa bi obdržala gumb in odrezala višek pasu na drugem koncu, tam, kjer je gumbnica. Seveda bi potem gumbnico morala narediti sama.  Kot rečeno, sem jaz želela obdržati oboje, gumb in gumbnico.

 

4. Najprej prišiješ samo zunanji del dodatnega pasu, tako da namestiš lice na lice dodaten pas na obstoječ pas. Šivaš po kanalčku, ki je viden od zapognjenega roba.

 

5. Prišit pas lepo namestiš, dodatke za šiv namestiš nazaj v notranjost ter narediš pokrivni šiv po spodnjem robu dodatnega prišitega pasu. Paziti moraš, da zajameš rob pasu spredaj in zadaj. Na vrhnji strani sem uporabila močnejši in debelejši sukanec v podobni barvi kot je bil na originalnem pasu.

 

6. Nato sem se odločila, katere zanke želim obdržati. Odstranila sem original zanke in obdržala zanke na prišitem pasu ter jih prišila v spodnjem delu na original pas. Manjkala mi je še zanka v sredini zadaj, ki sem jo odparala iz viška stran odrezanega pasu. Ta zanka je tudi lepo pokrila šiv na pasu, zato je praktično neviden.

Ti je ideja všeč?