fbpx

Preprosta zavita kapa

Nataša Zalokar Komentarjev: 0
Objavljeno v

Za hladne dni sešij preprosto kapo z zavitim vrhom. Uporablja se lahko tudi kot trak ali pa šal. Moja hči je zelo navdušena, ker lahko svoj čop potegne skozi vrh in tako razkazuje svojo grivo ;-). Tudi če nimaš čopa, da bi ga vlekla skozi, se ‘luknja’ sploh ne pokaže, ker jo zapre zavito blago. Podobno kakor zaslonka pri fotoaparatih.

Pa se kar lotimo šivanja.

Potrebuješ kos jerseya ali dovolj raztegljive prevešanke. Izmeriš obseg glave – to bo širina blaga, v smeri, kjer je blago najbolj raztegljivo. Dolžina pa naj bo okoli 50 do 55 cm v smeri niti. Dodatki za šiv so že všteti.

Blago prepogneš v smeri niti na pol, tako, da leži lice blaga na notranji strani. Z overlockom ali z šivom za elastične materiale na običajnem šivalnem stroju zašiješ daljšo stranico. Vmes pustiš kakšnih 5 cm, da lahko kasneje obrneš kapo na pravo stran (glej sliki spodaj).

Desni zgornji rob poravnaš z levim spodnjim, levega zgornjega pa z desnim spodnjim robom (glej sliki spodaj).

Na spodnjem robu imaš zdaj 4 plasti blaga. Umakneš notranji dve plasti in pribuckaš skupaj čisto spodnjo in čisto zgornjo plast, ki sta obrnjeni lice na lice (glej sliki spodaj).

Sešiješ okoli in okoli, vmes poravnavaš spodnjo in zgornjo plast. Za natančen prikaz si poglej spodnji video.

Na koncu obrneš kapo na pravo stran skozi odprtino, ki jo potem zašiješ s skritim šivom ali pa tik ob robu s klasičnim šivalnim strojem.

Kapa je končana!