fbpx

Šivamo: brezplačni kroj za kimono kratko majico Kristen Kimono Tee

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Odločila sem se, da z vami delim izkušnjo šivanja kimono kratke majice po brezplačnem kroju Kristen Kimono Tee.  Zase že drugo leto šivam majice po tem kroju, od športnih do elegantnih, odvisno od izbire blaga. In veš kaj, sploh se jih ne naveličam ;).

Kroj je primeren tudi za tiste, ki nimate še veliko izkušenj s šivanjem saj je zelo preprost, sestavljen je le iz sprednjega in zadnjega dela. Čez prsi je majica nekoliko bolj oprijeta, v predelu pasu pa nekoliko manj. Dolžina kroja je do bokov, seveda pa lahko prirediš dolžino, da bo ustrezala tebi.

Ta kroj smo objavili že lansko leto v blog zapisu 12 brezplačnih krojev za otroška in ženska poletna oblačila. Če bi rada pogledala še druge kroje, ki smo jih takrat zbrali skupaj, klikni sem.

Kroj

Kroj za kimono majico dobiš tukaj.

Velikosti na voljo

XS do 4XL (velikostne številke so realne)

Najbolje, da najprej preveriš mere v spodnji tabeli. Najpomembnejša mera je tvoj prsni obseg (bust). Preveri tudi bočni (hip) in pasni obseg (waist) in v kolikor ti meri zelo odstopata od velikostne številke po prsnem obsegu (za dve številki ali več), potem vzemi kroj eno številko večji oziroma manjši.

Priporočljivo blago

Pletivo (bombažni ali viskozni jersey, lycra, pletivo za športna oblačila, ipd.)

Koliko blaga potrebujem (širina 140 cm)

 • za velikosti XS do 2XL: 75 cm
 • za velikosti 3XL do 4XL: 150 cm

Dodatki za šiv

Niso dodani na kroju, zato dodaj na vseh stranicah 1 cm , le pri rokavih in pri spodnjem robu dolžine 2 cm, če boš naredila zapognjen rob.

Potrebni pripomočki

 • klasični šivalni stroj,
 • opletilni stroj (overlock) – opcijsko
 • pokrivni robilnik (iberdeck oz.coverlock ) – opcijsko
 • dvojna igla za zavihane robove – opcijsko
 • igle za pletenino (oznaka stretch ali jersey)

Postopek šivanja

1. Izrežemo kroj v svoji velikostni številki ter pripravimo sprednji in zadnji krojni del (oboje položimo na pregib blaga).

2. Naredimo ramenski šiv in oba stranska šiva.

3. Pripravimo patent za ovratnik, ki ni priložen kroju. To naredimo tako, da izmerimo obseg vratne odprtine in pomnožimo dolžino z 80%. V izračunani dolžini (plus še 2 cm dodatka za šiv) odreži trak širine 4 do 5 cm (končna širina prišitega patenta bo torej okoli 1 cm).

4. Trak zapogni na polovico po širini in naredi šiv.

5. Sedaj zapogni na polovico še po dolžini in ga razdeli na četrtine (lahko označiš z buciko ali kredo). Tudi vratno odprtino od ramenskega šiva razdeli na četrtine. Sedaj patent pribuckaj na odprtino najprej na teh oznakah. Tako boš enakomerno raztegnila patent po vratni okroglini. Ko imaš vse lepo pribuckano je čas za šivanje, pri čemer na rahlo razteguješ patent.

Naredi še zaključke na rokavih in spodnjem delu. Kakšen zaključek boš uporabila, je tvoja izbira. Lahko samo zavihaš nazaj in z dvojno iglo (ali coverlock strojem) narediš šiv ali pa dodaš patente. Lahko pustiš tudi neobdelan rob ali pa samo obzankan z overlockom.

Dodatne ideje

 • kroj razreži in zašij majico iz več različnih vzorcev blaga;
 • rokave ali dolžino majice lahko poljubno podaljšaš;
 • na spodnjem robu lahko dodaš patent, prav tako na rokavih;
 • spremeniš lahko velikost vratne odprtine.

Skratka, igraj se in uživaj pri ustvarjanju svoje kimono majice!