fbpx

Šivamo: čarovniški klobuk

Flikepike Komentarjev: 0
Objavljeno v

Otroci, pa tudi odrasli se zelo radi oblečemo v čarovnike in čarovnice, zlasti v pustnem času in na Noč čarovnic. Zato si bomo pogledali postopek risanja kroja za čarovniški klobuk in ga zašili.  Pri tem nam bo koristilo znanje matematike iz osnovne šole.

Izdelava kroja za krajec klobuka

Izmerimo obseg glave (nad ušesi) ter dodamo še kakšen centimeter za udobje. Toliko bo velika odprtina na klobuku, da ga bomo lahko nadeli na glavo.

Notranja odprtina krajca mora biti toliko velika, kot je obseg glave z dodanim centimetrom za udobje. Ker bomo kroj najlažje narisali s šestilom, je potrebno izračunati polmer kroga oziroma naše odprtine po formuli: obseg= 2IIr, pri čemer je polmer (r)= obseg/2II

V kolikor imamo obseg glave 56 cm, je polmer kroga 8,9 cm (zaokrožimo na 9 cm). Narišemo torej en krog s šestilom s primernim polmerom glede na obseg glave. Nato pa določimo širino krajca klobuka in naredimo še zunanji krog. Jaz sem se odločila za krajec širine 10 cm, torej bo zunanji krog imel polmer 9 cm+10 cm= 19 cm.

Izdelava kroja za srednji del klobuka

Nato narišemo še kroj za srednji del klobuka. Kroj je v osnovi trikotnik z nekoliko izbočenimi stranicami. Spodnja stranica mora biti v dolžini obsega glave, ostali dve stranici pa v želeni višini klobuka (moji stranici sta dolžine 40 cm).

Priporočljivo blago

Najbolje se obnese penasto blago, ki je mehko in obdrži obliko. Podobno je neoprenu, prodajajo ga tudi pod imenom »scuba«.  Alternativa je tudi filc, ki pa nekoliko slabše drži obliko.

Postopek šivanja

Izrežemo vse krojne dele. Potrebujemo dva kosa za krajec klobuka ter srednji visoki del klobuka.

Položimo oba kosa za krajec lice na lice in zašijemo ob robu. Nato odrežemo srednji krog, pri čemer pazimo, da režemo po dodatku za šiv en centimeter navznoter.

Naredimo stranski šiv po srednjem visokem delu klobuka in ga lahko še nekoliko oblikujemo, tako da je vrh malo zapognjen.

Prišijemo krajec in srednji del klobuka skupaj. Ob robu krajca lahko naredimo še dodatni pokrivni šiv.

Naš klobuk je končan. Po želji ga lahko dodatno okrasimo s tilom in okrasnim trakom.