fbpx

Šivamo: dvodelne kopalke

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Letos sem se prvič opogumila, da si sama zašijem dvodelne kopalke zase. V trgovini namreč težko dobim pravo velikost, ker potrebujem eno velikost za zgornji del – modrc in drugo velikost za spodnji del. Poleg tega sem precej izbirčna tudi glede modela oz. kroja obeh kosov. Skratka mission impossible, če ne želim obletati vse trgovine v Ljubljani.

Spodnji del kopalk – hlačke sem zašila na podlagi brezplačnega kroja za ženske spodnjice. Zgornji del pa sem zašila v dveh različicah – twisted top (nimam pojma kako bi to prevedla v slovenščino) je najbolj simpl zgornji del, kar si ga lahko predstavljaš. Tiste, ki imate nekoliko več izkušenj s šivanjem, pa se lahko lotite modrca, ki si ga narišete po svojih merah in nato zašijete.  V nadaljevanju bom vse podrobno napisala – le za risanje kroja za »zahtevnejši« model dobite le link do blog zapisa v angleščini, kjer je lepo po korakih vse napisano. Pa ne se ustrašit, tudi ta malo bolj kompleksen modrc, ni noben bavbav ;).

Kroj

Kroj za spodnji del dobiš tukaj.

Velikosti: 34 do 52 (priporočam, da zaradi raztegljivosti blaga vzameš eno številko manjši kroj, kot bi bil po tvojih merah).

Najbolje, da najprej preveriš mere v spodnji tabeli. Najpomembnejši meri sta tvoj bočni (Hüfte) in pasni obseg (Taille).

Kroj oz. postopek risanja kroja za »zahtevnejši« modrc dobiš na blogu Sewmamasew – tukaj. V pdf z navodili je tudi kroj za spodnji del, če ti je všeč, ga seveda uporabi (meni je bil bolj všečen zgornji).

Priporočljivo blago

Za kopalke je pomembno, da si izbereš elastično pletivo, ki je raztegljivo v vse smeri ter je narejeno iz umetnih vlaken (hitreje se sušijo in ne vpijejo mokrote). Najbolj primerno je pletivo za športna oblačila (lycra, poliamid z elastanom, poliester z elastanom). Tudi podloga je lahko iz istega materiala, najbolje pa je, da je nekoliko tanjša, da se kopalke hitreje posušijo.

Koliko blaga potrebujem (širina 140 cm)

 • Osnovno blago: 40 cm
 • Podloga: 40 cm

Dodatki za šiv

Na hlačkah je dodatek za šiv (6 mm) že dodan (označuje ga črta). Na kroj za modrc ali top ga boš dodala sama.

Potrebni pripomočki

 • klasični šivalni stroj,
 • opletilni stroj (overlock) – opcijsko
 • igle za pletivo (oznaka stretch ali jersey)
 • elastika (najbolje transparentna)
 • sponke za zapenjanje modrca – opcijsko

Postopek šivanja spodnjega dela

1. Pripravimo krojne dele. V osnovi je mišljeno, da se zadnji del zašije iz dveh kosov, s šivom v sredini. Če želiš lahko tako narediš, jaz sem se odločila, da ne želim imeti šiva po sredini – pazi, da v tem primeru odrežeš stran sredinski dodatek za šiv.

2. Spodnji del, ki je poimenovan Zwickel (vstavek – nimam pojma ali je to pravilni prevod v slovenščino) se pri kopalkah združi z sprednjim delom kopalk, zato imamo potem samo en šiv v zadnjem delu. Jaz sem ga prilepila k sprednjemu delu (pazi na dodatke za šiv!) in sprednji del v celoti ponovno prerisala, ker sem se želela sprednji del zašiti v kombinaciji dveh barv.

Nato sem prerisani kroj sprednjega dela prerezala ter dodala dodatke za šiv.

3. Sledi priprava vseh krojnih delov. Potrebuješ:

 • 1x sprednji del (z vstavkom vred) iz osnovnega blaga
 • 1x sprednji del (z vstavkom vred) za podlogo (jaz sem uporabila kar enako blago druge barve)
 • 1x zadnji del
 • 1x »patent« za pas (navodila so v nadaljevanju)
 • 2x»patent« za hlačnice (navodila so v nadaljevanju)

4. Sledi sestavljanje in šivanje krojnih delov. Najprej sem zašila skupaj oba krojna dela za sprednji del (seveda je lahko tudi iz enotnega blaga in potem ta korak izpustiš).

5. Sedaj pazljivo zložiš oba sprednja kosa in zadnji del, tako, da bo šiv skrit vmes. Položi sprednji del (osnovo) z licem navzgor, nanj zadnji del z licem navzdol in na koncu še sprednji del (podlogo) z licem navzdol. Naredi šiv. Jaz za kopalke uporabljam 3-nitni ozek šiv na overlocku. Če nimaš overlocka, naredi ravni šiv, 6 mm od roba.

6. Zašij stranska šiva.

7. Za obrobe jaz najraje uporabljam »patente«. Zaključke lahko narediš tudi na bolj klasičen način, z uporabo elastike – postopek je napisan in poslikan na linku, kjer je kroj za hlačke.

Skratka sedaj je potrebno izmeriti obseg kopalk pri pasu in hlačnicah. Od izmerjenih dolžin izračunaj 80% in to bo obseg patentov. Določiti moraš le še širino patentov – za pas je lahko nekoliko večja, za hlačnice pa običajno manjša. Za predstavo navajam mere patentov na mojih kopalkah:

Obseg pasu na kopalkah: 74 cm, dolžina patenta (80%): 59 cm+2 cm (za dodatek za šiv), širina patenta z dodatki za šiv: 8 cm (končna širina zašitega patenta cca 3 cm)

Obseg odprtine za noge na kopalkah: 56 cm, dolžina patenta (80%): 45 cm+2 cm (za dodatek za šiv), širina patenta z dodatki za šiv: 4 cm (končna širina zašitega patenta cca 1 cm)

8. Ko imamo »patente« pripravljene najprej zašijemo stranske šive na patentih, nato pa vsak patent prepognemo na pol in enakomerno pribuckamo na kopalke. Patente seveda pri tem nekoliko raztegnemo. Najlažje je, če patente ter pas in hlačnice razdeliš na četrtine in v prvem koraku najprej pribuckaš na označenih četrtinah.

In voila – spodnji del kopalk je narejen.

Postopek šivanja twisted topa (modrca)

1. Izrežeš dva pravokotnika v dimenzijah 16 x 40 cm (dodatki za šiv so že vključeni). Ta dimenzija ustreza mojemu, bolj mini oprsju. V kolikor imaš večje oprsje, potem je potrebno širino in dolžino za kakšen centimeter ali dva podaljšati. Najbolje da izrežeš en testni pravokotnik, ga v sredini zarotiraš in pomeriš.

2. Sedaj sledi šivanje, uporabi klasični šivalni stroj in ravni šiv. Naredi oba stranska šiva (krajši stranici) 1 cm od roba. Spodnji šiv začni šivati 1 cm stran od stranskega šiva, prav tako zaključi 1 cm prej. To so luknje za trak oz, naramnice. Ravno tako naredi na zgornjem šivu, hkrati pa pusti tudi približno 3 cm odprtine za obračanje blaga.

3. Obrni na pravo stran in zašij luknjo za obračanje – jaz najraje uporabim skriti šiv, ki ga naredim ročno. Nato pa naredi šiv približno 1,5 cm od levega in desnega roba, da bodo nastali tunelčki za trak.

4. Pripravi trak za top. Odreži dolg kos blaga v širini 4-5 cm in dolžini 90- 100 cm. Prepogni ga po širini na pol in naredi dolg šiv. Na pravo stran ga najlažje obrneš s pomočjo varnostne sponke.

 

5. Varnostno sponko pusti gor in napelji trak skozi luknje v topu kot kaže slika. Ne pozabi na sredini zarotirati top, ko boš napeljevala iz druge strani.

 

Voila in smo končali. Mogoče ti bo všeč, če čez zasukani sredinski del daš obroček iz blaga, ki ga nekoliko fiksira. Moraš pa to narediti pred napeljavo traku.

Še tretja možnost je, da ga nosiš nezasukanega.

Postopek šivanja modrca po kroju

1. Najprej narišeš kroj po navodilih tukaj.

2. Pripravi vse krojne dele (ne pozabi dodati dodatka za šiv):

 • 1x sprednji del iz osnovnega blaga
 • 1x sprednji del podloga
 • 2x stranski del
 • 2x trak za naramnice

3. Najprej prišij oba stranska dela na sprednji del  s podlogo. Če želiš, da je šiv skrit med podlogo in osnovo najprej z  licem navzgor položi sprednji del (osnova), nanj z licem navzdol stranski del ter nato še z licem navzdol že sprednji del – podlogo. Naredi enako še pri drugem stranskem šivu. Jaz uporabljam 3-nitni ozek šiv na overlocku. Če nimaš overlocka, naredi ravni šiv, 1 cm od roba.

 

4. Obrni na pravo stran in izberi ozko elastiko (do 0,5 cm širine), ki jo boš prišila v sredino zgornjega dela (od zgornjega roba do oznake I na kroju). Zgornji konec elastike naj štrli od roba vsak 2 cm, da boš lahko pri šivanju prijela konec elastike in jo rahlo napela. S cikcak šivom (širine tvoje elastike ali malo manj ter dolžine 2 mm) začni šivat elastiko, zgornji 1 cm brez raztegovanja, nato pa zmerno razteguj elastiko ob šivanju. Pri šivanju pomagaj stroju z rahlim vlečenjem proti sebi.

 

5. Sedaj na spodnji rob namesti gumijasto elastiko (prozorno ali belo, širine 1 cm), ki jo brez raztegovanja prišiješ  s cikcak šivom (širina 6 mm, dolžina 2-2,5 mm).

 

6. Zapogni rob z zašito elastiko ter ponovno uporabi cikcak šiv (širina 6 mm, dolžina 2-2,5 mm).

7. Enako gumijasto (ali pa ozko elastiko kot sem jo jaz) lahko uporabiš tudi pri zgornjem robu. En del elastike namesti od roba stranskega dela do sredine sprednjega dela, drug del ravno tako. To elastiko moraš raztegovati pri šivanju. Morda ti bo lažje, če jo ne pribuckaš ampak jo pri šivanju sproti razteguješ. Uporabi cikcak šiv (širina nekoliko manj kot elastika, dolžina 2-2,5 mm).

8. Sedaj je čas za izdelavo trakov oz. naramnic. Odreži 2 kosa blaga v dolžini 55 cm in širini 5 cm. Prepogni po širini na pol in naredi dolg šiv. S pomočjo varnostne zaponke ali kvačke obrni na pravo stran. Naramnice namesti nekje na 1/3 dolžine od stranskega šiva proti sredini. Najbolje, da pomeriš najustreznejši položaj. S cikcakom prišij na rob.

 

9. Tako kot spodaj, tudi tukaj zapogni rob z zašito elastiko in ponovno prišij s cikcak šivom.

10. Namesti si modrc in pribuckaj zaponke za zapenjanje zadaj, tako najlažje določiš primerno širino modrca. Prišij s cikcak šivom in predolge zapognjene konce odreži stran.

Voila, modrc je končan :).