fbpx

Šivamo: ženske spodnje hlače

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Že od nekdaj rada nosim spodnje perilo, ki mi je udobno, me ne žuli, stiska ali leze v rit ;). Zato je bila ideja, da si zašijemo svoje spodnje hlače edina logična rešitev. Ne vem le, zakaj sem tako dolgo čakala na to odločitev.

V nadaljevanju je priložen link do klasičnega kroja spodnjih hlač in do hipster kroja. Pri obeh krojih je postopek šivanja enak.

Kroj 1: Klasične spodnje hlače

Kroj dobiš tukaj.

Velikosti:  34 do 52 (priporočam, da zaradi raztegljivosti blaga vzameš eno številko manjši kroj, kot bi bil po tvojih merah). Meni se je namreč zgodilo, da se je blago (bombažni jersey) po nekaj nošnjah malo preveč razširilo.

Najbolje, da najprej preveriš mere v spodnji tabeli. Najpomembnejši meri sta tvoj bočni (Hüfte) in pasni obseg (Taille).

Kroj 2: Hipster spodnje hlače

Kroj dobiš tukaj.

Velikosti:  S, M, L

Kljub temu, da sem preverila svojo velikost (bočni in pasni obseg) v spodnji tabeli, se je izkazalo, da so velikosti nerealne. Po tabeli bi mi ustrezala velikost L, vendar, ko sem izrezala kroj v tej velikosti, je bil precej prevelik. Nazadnje se je izkazalo, da je zame najprimernejša velikost S. Priloženi kroj sem poleg tega tudi znižala za 3 cm, ker sem v pasu dodala 3 cm širok patent.

Priporočljivo blago

Za spodnje hlače je pomembno, da uporabiš pletivo, torej raztegljivo blago. Lahko je to jersey (bombažni ali viskozni) ali pa celo lycro. Jaz imam najraje bombažni jersey z nekaj elastana, ker je najbolj prijazen material za kožo.

Koliko blaga potrebujem (širina 140 cm)

40 cm bo zadostovalo za osnovo in patente pri obeh krojih.

Dodatki za šiv

Na klasičnih spodnjicah je dodatek za šiv (6 mm) že dodan (označuje ga črta), medtem, ko na hipster spodnjicah ni dodanega.

Potrebni pripomočki

  • klasični šivalni stroj,
  • opletilni stroj (overlock) – opcijsko
  • igle za pletivo (oznaka stretch ali jersey)

Postopek šivanja

1. Pripravimo krojne dele:

  • 1x sprednji del
  • 1x zadnji del (v osnovi je mišljeno, da se zadnji del zašije iz dveh kosov, s šivom v sredini, vendar sem ga jaz naredila iz enega kosa),
  • 2x vstavek (Zwickel).
  • 1x patent za pas (navodila so v nadaljevanju)
  • 2x»patent« za hlačnice (navodila so v nadaljevanju)

2. Vzamemo zadnji del hlač in iz obeh strani položimo vstavek (licna stran proti hlačam). Vse tri plasti skupaj zašijemo. Za vse šive na spodnjih hlačah najraje uporabljam 3-nitni ozek šiv na overlocku. Če nimaš overlocka, uporabi enega od raztegljivih šivov na klasičnem šivalnem stroju.

3. Sedaj položimo sprednji del na drugi rob vstavka (lice na lice) ter sprednji del in zadnji del hlačk zrolamo. Obe plasti vstavka razpremo ob narejenemu šivu in ju poravnamo z zrolanim delom vmes. Naredimo šiv in obrnemo.

4. Na vrsti sta oba stranska šiva na hlačkah.

5. Za obrobe najraje uporabljam »patente«, ker so najbolj udobni. Zaključke lahko narediš tudi na bolj klasičen način, z uporabo elastike – postopek je napisan in poslikan na linku, kjer je kroj za klasične hlačke.

Skratka sedaj je potrebno izmeriti obseg hlačk  pri pasu in hlačnicah. Od izmerjenih dolžin izračunaj 80% in to bo obseg oz. dolžina  patentov. Določiti moraš le še širino patentov – za pas je lahko nekoliko večja, za hlačnice pa običajno manjša. Jaz imam končno širino pasnega patenta 3 cm, patenta na hlačnicah pa 1 cm.

Ko imamo »patente« pripravljene najprej zašijemo stranske šive na patentih, nato pa vsak patent prepognemo na pol in enakomerno pribuckamo na hlačke. Patente seveda pri tem nekoliko raztegnemo. Najlažje je, če patente ter pas in hlačnice razdeliš na četrtine in v prvem koraku najprej pribuckaš na označenih četrtinah.

Zašijemo in naše spodnje hlače so končane :).