fbpx

Vreča iz blaga odsluženega dežnika

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Ali veš, da lahko blago odsluženih dežnikov uporabiš za nekaj uporabnega?  Jaz blago dežnikov načrtno shranjujem, saj je odlično za raznorazne vrečke. Blago je nepremočljivo, pralno in trpežno. Ko sta bila otroka majhna (in sta tacala po lužah in globokem snegu) sem jima iz blaga za dežnike naredila nepremočljive gamaše. Ko sem pripravljala navodila za vrečo, pa mi je šinila v glavo tudi ideja za izdelavo otroške pelerine. Morda pa jo res izdelam in vam jo pokažem :).

Skratka, danes je na vrsti nekoliko večja vrečka (iz res ogromnega dežnika) za nakupovanje ali pa jo uporabiš za koš za zbiranje odpadne embalaže.

 

Potrebujemo:

  • blago dežnika (ki ga previdno ločiš od ogrodja dežnika)
  • šivalni stroj

 

Postopek šivanja:

  1. Blago previdno odstranimo iz ogrodja dežnika, da imamo celoten okrogel del. Nato ga pri nizki temperaturi polikamo. Prepognemo ga na polovico in nato še enkrat na polovico, da dobimo četrtino. S kredo si obrišemo obliko vreče in odrežemo po linijah.

 

 

  1. Odrezana pravokotnika najprej sešijemo z ravnim šivom ter obzankamo še z overlock strojem (lahko uporabimo tudi cik-cak šiv na klasičnem stroju).

 

  1. Nato oblikujemo dno vrečke, zato je potrebno narediti šiv pri obeh vogalih (označeno s kredo). Višek blaga (trikotnik na vsaki strani) potem odrežemo stran.

 

  1. Dno je oblikovano. Kot vidiš sem ohranila tudi originalni zapenjalni trak dežnika, s katerim bom lahko sedaj zloženo vrečko zapela skupaj.

 

  1. Obzankamo in zarobimo zgornji rob vrečke.
 

 

  1. Iz ostankov materiala naredimo še dva široka ročaja in ju prišijemo na vrečko.

 

Vrečka je zašita. Lahko jo uporabiš za nakupovanje ali pa recimo za ločeno zbiranje plastične embalaže. Ko je koš poln, enostavno pograbiš vrečko in vsebino odvržeš v smetnjak. Vrečko seveda prineseš nazaj in jo ponovno uporabiš ;). Praktična je zato, ker je nepremočljiva in pralna.

 

Tukaj pa je še nekaj idej za nakupovalne vrečke iz dežnikov, če rada ustvarjaš in kombiniraš različne barve dežnikov. V tem primeru izrežeš iz blaga različnih dežnikov izrežeš trikotnike in jih po svoje skombiniraš in prišiješ skupaj. Iz prve roke lahko povem, da je moja prva vrečka, ki sem jo izdelala kakšnih 5 let nazaj in jo redno uporabljam, še vedno kot nova.

 

Želim ti uspešno predelavo blaga dežnika!