fbpx

10 hitrih nasvetov za bolj uspešno šivanje

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Na naši Facebook strani redno objavljamo uporabne nasvete, da bo šivanje še bolj zabavno in ti čim manj paralo živce . Da se ne bodo izgubili, smo jih zbrali skupaj in jih objavili še na našem blogu.

1.NASVET: Hitro označevanje linije rezanja in šivanja

Spadaš med tiste natančne šivilje, ki si vedno označijo linijo rezanja in šivanja? Da ti bo šlo hitreje, vzameš dva izginjajoča flomastra, ju spneš skupaj z elastiko in že lahko rišeš obe liniji hkrati. Pa še šiviljskega metra ne rabiš;), ker je razmik točno 1cm.

flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_1

2.NASVET: Izdelava robov pri zaokroženih žepih

Okrogle robove žepa je čisto nemogoče lepo zašiti, kajne? Pomagaš si lahko tako, da narediš kartonček v končni velikosti žepa, nastaviš na blago, ob robovih blaga pa narediš dolge šive na roko ter potegneš konca sukanca, da se lepo zategne ob robu žepa.
Nato polikaš robove, odstraniš kartonček in prišiješ žep. Na ta način bo malo lažje kajne?

flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_2

3.NASVET: Uporaba tačke za slepi šiv pri enakomernem šivanju ob robu

Ali veš, da si lahko s tačko za slepi šiv pomagaš pri šivanju žepa? Če ima tvoj šivalni stroj funkcijo zamika igle levo ali desno, potem nastavi želeni razmik igle od roba žepa, vodilo na tački pa ti bo pomagalo pri šivanju. Tako bo šiv s katerim prišiješ žep izgledal brezhibno.;)

flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_3a flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_3b

4.NASVET: Ostrenje škarij in rotacijskega nožka z domačimi pripomočki

Škarje in rotacijski nož lahko preprosto naostriš s pripomočkom, ki ga imaš zagotovo doma. Alu folijo večkrat prepogni, da boš imela nekaj plasti. Začni rezati folijo in ob tem se bo rezilo na nožu ali škarjah zopet naostrilo.

flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_4b flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_4a

5.NASVET: Uporaba pravilne igle pri šivanju jerseya

Uporabljaš univerzalno iglo za šivanje jerseya in ti stroj spušča šive? Zamenjaj iglo, uporabi tisto z oznako STRETCH ali JERSEY in teh težav bo konec;).

flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_5

6.NASVET: Kartončki za izdelavo robov

Pogosto delaš robove? Izdelaj si kartončke za različno široke robove in likanje robov bo postala mala malica.

flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_6

7.NASVET: Kako poudariti šiv z uporabo običajnega sukanca

Bi rada na žepih ali kje drugje poudarila šiv in nimaš debelejšega sukanca? Brez težav lahko napelješ dva običajna sukanca hkrati (kot za dvojno iglo) in oba vdeneš skozi luknjico v igli. Pazi le da izbereš nekoliko debelejšo iglo (npr. 90), ker ima večjo luknjico.

flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_7

8.NASVET: Uporaba medvloge (centilina) pri šivanju zadrge

Imaš težave s šivanjem zadrge? Se ti dogaja, da obe strani deljive zadrge po končanem šivanju nista poravnani na isti višini ali pa se pri šivanju blago zelo guba?
Pogosto se to zgodi pri šivanju zadrge na pletivih (jersey, prevešanka) saj so precej raztegljiva in jih pri šivanju lahko zelo razvleče. NUJNO nalikaj na notranjo stran blaga, kamor boš prišila zadrgo, približno 2 cm širok trak medvloge (centilin). Tako boš preprečila raztegovanje blaga pri šivanju zadrge in prišla do veliko lepšega rezultata.

flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_8a flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_8b

9.NASVET: Ploščati šiv pri overlock stroju je zelo uporaben

Tečajnice na naši delavnici Spoznaj overlock v nulo in si zašij super tuniko, ponavadi najbolj navduši ploščati (flatlock) šiv, ki ga lahko narediš s svojim overlock strojem.
Ploščati šiv se na eni strani splošči, na drugi strani pa ven pokukajo vzporedni šivi. Uporabljamo ga lahko pri športnih oblačilih, spodnjem perilu in za dekorativno sestavljanje kosov oblačil. Mi ga zelo radi uporabljamo tudi pri šivanju vratnega patenta oz. obrobo na majicah in tunikah. Tako ni potrebno narediti še enega ravnega pokrivnega šiva, s katerim ponavadi običajni 4-nitni overlock šiv fiksiramo, da se nam ne viha navzgor.
Na spodnjih slikah so prikazane obe strani ploščatega šiva na fantovskih spodnjicah in s ploščatim šivom prišita vratna obroba.

flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_9a flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_9b flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_9c

10.NASVET: Dovolj pogosto menjaj igle na svojem šivalnem stroju

Ali veš, da je priporočeno, da iglo v šivalnem stroju zamenjamo z novo, po približno osmih urah šivanja? Kljub temu, da se ti zdi še čisto v redu, je verjetno že izgubila svojo pravo ostrino in ne šiva več optimalno.

flikepike_blog_10 hitrih nasvetov_10