fbpx

15 dobrih razlogov za šivanje

Mateja Gruden Komentarjev: 0
Objavljeno v
Vam kdaj pade motivacija za šivanje? Ali pa še oklevate, da bi se sploh lotili tega hobija? Zbrala sem nekaj razlogov, zaradi katerih večina ustvarjalcev še vedno vztraja. Razlogi so podkrepljeni z mislimi amaterskih šivilj.

1. Rešitev za kvalitetno preživet prosti čas

Ali bi lahko oplemenitili svoj prosti čas? Naredite seznam prostočasnih aktivnosti. Pomislite na stvari, ki ste jih počeli v zadnjih 3 letih. V mislih imejte svoje  prioritete. Če so se na vaš seznam uvrstile dejavnost kot npr. listanje jutranjega časopisa, gledanje Usodnega vina, sprehajanje psa ter sem in tja pilates ali aerobika niste zaradi tega nič slabši od povprečja. Zapišite si, kaj vse pridobite s temi dejavnostmi. Zdaj pa berite dalje in zvedeli boste, kaj pridobite, če svoj čas namenite šivanju.(Med šivanjem še vedno lahko poslušate radio in ste tako na tekočem z novicami ali pa se sproščate z glasbo.)
»Da ne sedim pred televizorjem in samo jem!« (Jacalyn M.)

2. Izuriš se v reševanju problemov

Pri šivanju je pomembno v naprej predvideti vse korake do končnega izdelka. Ni namreč vseeno, ali pri hlačah najprej zašiješ pas ali zadrgo, tudi žepov ne moremo naknadno prišiti na hlače. Če smo iznajdljivi, lahko seveda kakšen pozabljen postopek nadoknadimo, sicer pa je potrebno slediti koraku za korakom, za tem pa stoji velika mera organizacije in zbranosti, da dosežemo končni cilj.

flikepike_blog_15 razlogov_2

3. Ročne tehnike sproščajo in pomirjajo

 

Dokazano je, da imajo enakomerni gibi ročnih tehnik blagodejni učinek na telo in duha. Šivanje je torej super ideja za »popoldan za odklop.«
»Sem sama svoj šef in se imam pod nadzorom.« (Ellen H.)
flikepike_blog_15 razlogov_3

4. Šivanje kot delovna terapija

Delovna terapija ni še en izraz za sproščanje, temveč je čisto strokovni izraz v zdravstvu. Gre za zdravljenje oz. lajšanje simptomov bolezni s pomočjo dela. Šivanje naj bi pomagalo ljudem, ki trpijo za multiplo sklerozo.
»Šivam za delovno terapijo. Imam multiplo sklerozo in pomaga. Poleg tega obožujem šivanje.« (Elizabeth K.)

 

5. Šivanje močno prispeva k dvigu samopodobe

Človek se zares počuti vrednega, ko naredi nekaj uporabnega zase ali za druge in nič manj to ne velja za šivanje. Veliko pozitivnih misli si lahko reče hobi-šivilja, ko dokonča kakšen projekt: »Sploh nisem tako nesposobna!«, »Uspelo mi je narediti nekaj uporabnega«, »Vsi so veseli, ko šivam za njih«, »Tega pa res ne zna vsak!« …

»Ko dokončam nek projekt in ga pokažem drugim, čutim neizmerno zadovoljstvo. Plus – moji mulci me imajo za super mamo, ki jim lahko sešije karkoli :D« (Amanda B.)

flikepike_blog_15 razlogov_4

6. S tekstilnimi izdelki si polepšaš dom

Če smo prej omenili, da šivanje sprosti in zdravi, lahko naštejemo tudi nekaj uporabnih razlogov za ta hobi. Pomislite na čisto enostavne projekte, kot so blazine, vreče, obešanke, prtički, rjuhe…

Izdelaj čudovite podstavke za kozarce: https://www.flikepike.si/naredi-sam-podstavki-za-kozarce/

flikepike_blog_15 razlogov_5

7. Vsi cenijo unikatna darila

Trend »naredil sam« daril vztrajno narašča. Vse več slišim od tečajnic »to bo za otroka moje sodelavke.« Posebno lahko je šivati kape, slinčke, trakove in oblačila za majhne otroke, ker vedno lahko narediš kakšno številko preveliko in bo čez kakšno leto zagotovo nosil. Odlična darila za odrasle so torbice, toaletke, šali, prevleke za blazine in modni dodatki – metuljčki, broške …
Tu je izziv: koliko »naredi sam« modnih dodatkov najdete na Pinterestu v 10 minutah?
Koliko pa dodatkov za dom?
flikepike_blog_15 razlogov_6
http://flikapika-siva.blogspot.si/2016/07/naredi-sam-prevleka-za-blazino-z.html

8. Nič več predolgih hlačnic in preozkih pasov

Tu še posebno govorimo o ljudeh s posebnimi oblikami postave. Oblačila po meri so bila včasih samoumevna, danes pa si redko kdo privošči šivilijo. Če smo dovolj spretni, si oblikujemo kroje po svojih merah in si po njh šivamo oblačila. Če se nam postava ne spreminja, prihranimo čas z risanjem krojev, saj lahko isti kroj uporabimo večkrat.
»Da so moje hlačnice in rokavi dovolj dolgi.« (Cat W.)

9. Razvijaš svoj osebni stil oblačenja, ki je unikaten, neponovljiv

Nekoliko spretnosti pri izbiri in modeliranju kroja nam pomaga oblikovati oblačila, kakršnih ne nosi nihče drug. S pravilnim kombiniranjem lahko še dodatno poudarimo svoj slog – in ne, za to da si sebi všeč, ne potrebuješ šole za stilista.
»Šivam, ker rada ustvarjam svoje izdelke: oblačila, krpanke, dodatke za dom … Nisem videti kot vsak drug, ker si znam ustvariti svoj videz.« (Kathleen K.)

flikepike_blog_15 razlogov_7

http://flikapika-siva.blogspot.si/2016/08/naredi-sam-dolga-obleka.html

10. Doma narejena oblačila so bolj kvalitetna

Šiv, ki mu posvetiš veliko pozornosti, se gotovo ne bo paral tako hitro kot tiste hlače iz Kitajske, ki slej ko prej počijo na riti. Šiviljam v proizvodnji se vedno mudi, doma pa imamo v mislih, da bomo oblačilo nosili sami, zato stremimo k čim daljši uporabi.
»Ko vidim stvari v trgovini- moji šivalni projekti so narejeni z veliko več pozornosti in so narejeni, da služijo veliko dlje.« (Ipo K.)

11. Popravilo oblačil tudi pride v poštev…

Če še ne znate krojiti, se lahko za začetek lotite krpanje luknje. Če je ta manjša, vzemite šivanko, če je večja pa kos »flike« in šivalni stroj. Pri šivanju gumba pazite, da bo pod njim dovolj volumna za zapenjanje. Ožanje oblačil se naredi s pomočjo všitkov. Tudi krajšanje hlačnic in rokavov je mala malica (poglejte si objavo na našem blogu: http://flikapika-siva.blogspot.si/2016/09/naredi-sam-krajsanje-hlackavbojk-tako.html).

flikepike_blog_15 razlogov_8

Popravilo je le eden od številnih vidikov trajnostnega (»eko«) obnašanja – tu so še ostali:

12. Do lastnih izdelkov imaš poseben odnos in njih ne zavržeš takoj

Že ko šivaš, imaš v mislih kvaliteto in uporabnost. Ko oblačilo nosiš, z njim lepše ravnaš, zato se obdrži dlje in tudi ko se malo strga, se potrudiš, da ga zakrpaš. Si predstavljate, kolikšno olajšanje bi bilo za okolje, če bi si vse sešili sami …

13. Ne podpiraš zlorabe ljudi, ki delajo za nepravično trgovino

Na žalost velik del cene vašega oblačila iz poceni trgovine plačajo ljudje iz tretjega sveta, celo s svojim življenjem. Nekatera oblačila so enostavno prepoceni, da bi proizvajalci del denarja namenili za obnovo tovarn, ki dobesedno rušijo šivilje pod sabo. Ena takih tovarn je tudi Rana Plaza, ki se je zrušila pred nekaj leti.
Na to problematiko je bil posnet film »The true cost«. Odkar sem gledala ta film, vedno dvakrat premislim, ali bi šla nakupovat v Zaro …

flikepike_blog_15 razlogov_9

 14. »Kje si kupila to majico?«

»Sama sem jo zašila!« Idealno za ljubosumne prijateljice 😉
flikepike_blog_15 razlogov_10

15. Vedno je priložnost, da se naučiš kaj novega

Zato počekiraj FLiKEpike tečaje in izberi svojemu predznanju najbolj primernega. Lahko pa le prideš na šivalne urice in se podružiš s prijetno šivalno ekipo.
flikepike_blog_15 razlogov_11