fbpx

Šivanje s predšolskim otrokom

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Že 4 ali 5-letnemu otroku lahko predstavimo osnove šivanja na roko. Pomembno je, da izrazi zanimanje za to dejavnost, kajti za šivanje potrebuje kar nekaj potrpežljivosti in koncentracije. Uril pa se bo tudi v fini motoriki. Verjetno izdelek ne bo popoln, šivi ne bodo eno dolgi in enakomerno oddaljeni od roba blaga in mogoče bo na pol poti obupal, ker ne bo šlo tako hitro kot si je zamislil. Nič hudega, nikar ga ne silimo, mogoče bo ponovno poskusil naslednji dan ali pa čez nekaj mesecev. Vsekakor pa bo nad vsakim novim izdelkom, ki ga bo uspel zašiti, navdušen in ponosen nase, kaj zmore.

Za začetek priporočam, da za šivanje uporabimo tanjši filc, ker se ne cefra, lahko ga izrezujemo v različne oblike in z šivanko ga z lahko prebodemo. Izberemo malo daljšo šivanko, da jo otrok lažje drži. Seveda mu razložimo in pokažemo kako ostra je, da se zaveda, da mora biti previden, da se ne zbode v prst. Izberemo nekoliko debelejši sukanec ali prejo in mu pokažemo, kako se napelje skozi uho šivanke. Pomagamo mu tudi narediti vozel na koncu niti. Nit naj ne bo predolga, da se mu ne bo zapletala.
Za prvi šivalni projekt sem pri svojem 5-letniku izbrala majhni žakeljček. Iz filca se izrezala dva pravokotnika in mu pokazala osnovni prešivni vbod, pokazala sem tudi kako nadaljuje okoli vogalov. Sam je nato nadaljeval in bil čisto navdušen nad svojim prvim izdelkom. Ker je hotel žakeljček tudi zapreti sva se naučila zašiti še gumb.

 

Z nekoliko prakse je v naslednjih dneh zašil piškotek, koščke filca je na zgornjo stran piškotka zašil s križnim šivom. Na koncu sva dodala še polnilo za 3D obliko.

Nato se je lotil šivanja ptička, zanj je potreboval malo več časa, zato se je šivanje raztegnilo. Posebej je zašil krila in oči, potem pa še skupaj telo. Dodala sva še nekaj polnila, jaz pa sem namestila vrvico za obesiti in nogice z lesenimi perlami.

 

Naslednji projekt ima že v načrtu – nastala bo električna kitara iz filca, ki bo zahtevala kar nekaj potrpežljivosti in časa. Poročam o rezultatu v kakšnem od naslednjih blogov.