fbpx

Vodič po šivalnih strojih 1.del: Tipi šivalnih strojev

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

Pogosto je za tiste, ki se še spoznavajo s svetom šivanja, izbira šivalnega stroja precej trd oreh. Pogosta dilema je ali izbrati mehanski ali elektronski šivalni stroj? Ali je dovolj, če imam le opletilni (overlock) stroj? Kaj pravzaprav omogoča opletilnik? Ali potrebujem tudi robilni (coverlock) šivalni stroj?

Klasični mehanski šivalni stroj

flikepike_blog_vodič po strojih1_2
Slika: Primer mehanskega šivalnega stroja.

Mehanski šivalni stroji imajo večji ali manjši nabor možnih šivov ter omogočajo nastavitev dolžine in širine šivov s pomočjo gumbov. Običajno imajo nekaj vrst klasičnih šivov, nekaj vrst dekorativnih šivov in nekaj šivov za raztegljive materiale.
Osnovni modeli strojev so priporočljivi za začetnike in tiste, ki želijo uporabljati stroj za občasno šivanje in enostavnejše izdelke.

Elektronski in računalniško vodeni šivalni stroj

flikepike_blog_vodič po strojih1_3
Slika: Primer elektronskega šivalnega stroja.

Elektronski in računalniško vodeni šivalni stroji omogočajo vse kar omogočajo klasični mehanski šivalni stroji in še veliko več. Elektronski šivalni stroji so hibrid med mehanskimi in računalniško vodenimi šivalnimi stroji, ki imajo običajno nekaj mehanskih delov in zaslon za izbor šivov. Vsebujejo lahko zelo uporabne funkcije, kot je tipka za začetek in konec šivanja, avtomatski odrez sukanca in nastavljivo hitrost šivanja.
Popolnoma računalniško vodeni šivalni stroji so še bolj napredni, računalnik znotraj njih nadzoruje pravilno napetost šiva ter omogoča izredno natančen in kvaliteten šiv. Poleg tega je pri teh šivalnih strojih možno shraniti svoje nastavitve, imajo ogromen nabor šivov, možno je tudi avtomatsko programirati zaporedje šivov in kreirati lastne vzorce. Zaradi večjega nabora šivov in funkcij so ti šivalni stroji dražji od mehanskih. Namenjeni so bolj zahtevnim projektom in pogostejšemu šivanju, saj nam nekatere funkcije bistveno olajšajo šivanje.

flikepike_blog_vodič po strojih1_4
Slika: Primer računalniško vodenega šivalnega stroja

Opletilni (overlock) stroj

flikepike_blog_vodič po strojih1_5
Slika: Primer opletilnika.

Opletilnik hkrati reže, šiva in obšiva. Zašiti robovi so kvalitetno zašiti in po izgledu tudi bolj profesionalni. Zelo je uporaben za hitro šivanje oblačil, zlasti iz raztegljivih materialov, saj je šiv, ki ga zašije dovolj elastičen in odporen na obremenitve. Uporabljamo ga lahko tudi za obšivanje robov. Hkrati uporabljamo dve, tri ali štiri niti, odvisno od vrste šiva. Običajno omogoča tudi izdelavo nekaj dekorativnih robov, kot so volanci. Opletilnik ne more v celoti nadomestiti klasičnega šivalnega stroja, zlasti pri šivanju npr. aplikacij, žepov, dekorativnih in pokrivnih šivov.

Pokrivni robilni (coverlock) stroj

flikepike_blog_vodič po strojih1_6
Slika: Primer robilnika.

Pokrivni robilni šivalni stroji omogočajo hitro in enostavno robljenje, oblačila tako dobijo bolj profesionalen izgled zaključkov. Gospodinjski modeli običajno omogočajo robljenje z enojnim verižnim šivom, dvojnim šivom ali trojnim šivom. Uporabljamo jih lahko tudi za izdelavo dekorativnih šivov. Podobno kot opletilnik tudi robilnik uporablja dve, tri ali štiri niti.
Obstajajo tudi kombinirani overlock-coverlock stroji, ki se jih po potrebi nastavi za overlock šivanje ali pa robljenje. V praksi se ne obnesejo najbolje, saj je spreminjanje nastavitev za ene ali druge vrste šivov precej zamudno in zapleteno.

Naslednjič pa bomo šli skozi najpogostejša vprašanja, ki si jih zastavljajo bodoči uporabniki pred nakupom šivalnega stroja. Če imate tudi vi kakšno vprašanje, mi ga lahko posredujete na info@flikepike.si