fbpx

Vodič po šivalnih strojih 2.del: Kako izbrati pravi šivalni stroj zase

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

V prvem delu Vodiča po šivalnih strojih je pregled tipov šivalnih strojev, tokrat pa sem pripravila nekaj nasvetov, da boste lažje prišli do prave izbire šivalnega stroja za vas.

Koliko denarja ste pripravljeni odšteti za šivalni stroj?

Finančni vidik je gotovo eden prvih korakov pri izbiri šivalnega stroja. Kako drag stroj si lahko privoščite? Koliko denarja ste pripravljeni odšteti za stroj? Verjetno je jasno, da nima smisla gledati šivalne stroje visokega cenovnega razreda, če si ga ne morete privoščiti. Na začetku si zato določite mejo – do katere višine lahko greste. Hkrati se morate zavedati, da boste vedno našli stroj, ki ponuja še več, če odštejete še malo več denarja, zato je pomembno, da se držite zastavljenega proračuna. Če si ne morete privoščiti več kot 100 EUR, je na mestu razmislek o nakupu rabljenega stroja.

Koliko različnih šivov potrebujete?

Ko imate enkrat razčiščen finančni vidik, je čas, da razmislite kaj zares potrebujete. Pri tem je potrebno razlikovati med tem kar res potrebujete in kar izgleda super. Za osnovno šivanje potrebujete le ravni in cikcak šiv. S tema dvema šivoma lahko zašijete skoraj vse. Vse ostalo je odvisno od tega za kaj in kako pogosto boste uporabljali šivalni stroj. Moj šivalni stroj ima na primer več kot 100 šivov, vendar zelo redko uporabljam kaj drugega kot ravni in cikcak šiv. Vsi ostali šivi izgledajo super, vendar, ali jih boste vsakodnevno tudi uporabljali?

Ali lahko nastavite dolžino šiva?

Kljub temu, da boste morda uporabljali le ravni in cikcak šiv, je možnost nastavitve širine in dolžine šiva precej uporabna funkcija. Čeprav večina modernih strojev omogoča te nastavitve, jih nekateri starejši in zelo poceni modeli kljub temu nimajo. Nastavitev dolžine je pomembna pri delu z različnimi vrstami blaga. Če, na primer šivate velur (flis) je definitvno potrebno podaljšati dolžino šiva, saj drugače ne bo šlo. Pri šivanju aplikacij in robljenju robov vam bo na primer prišla prav nastavitev širine in gostote cikcak šiva.

Kako močen je motor in ali so sestavni deli iz plastike?

Preverite moč motorja izbranega stroja, saj se boste lahko potem lažje spopadali z debelejšimi materiali kot je npr. jeans. Za prvi občutek lahko preverite kako težek je šivalni stroj saj so boljši in kvalitetnejši stroji ponavadi težji, saj imajo kvalitetnejšo kovinsko konstrukcijo, ki vemo, da je bolj vzdržljiva od plastične.

Kaj pa znamka šivalnega stroja?

Velikokrat se izkaže, da je znamka šivalnega stroja pomemben indikator kvalitete stroja. Vedeti je potrebno, da četudi so stroji po funkcijah podobno opremljeni, niso vsi enaki, zlasti kar se tiče notranjih sestavnih delov. Tudi tisti stroji, ki so nekoč veljali za kvalitetne ni nujno da so še vedno. Seveda pa ni vse v imenu, nekaj nam pove že to, kje stroj prodajajo. Sigurno je razlika, če ga kupite v trgovini, kjer dobite hrano in oblačila ali v specializirani prodajalni šivalnih strojev. V primerjavi z manj kvalitetnimi »plastičnimi« stroji so bolj kvalitetni stroji nekoliko dražji, četudi imajo enak nabor funkcij. Če nameravate redno šivali, je bolj priporočljivo kupiti malo slabše opremljen stroj kvalitetne znamke, kot pa poceni šivalni stroj, ki vam za malo denarja ponuja veliko.

Mehanski ali elektronski šivalni stroj?

Večina strojev visokega cenovnega razreda je že popolnoma računalniško vodenih z zaslonom na dotik in možnostjo programiranja šivov. Seveda imajo svojo ceno in če finance niso problem, potem je na mestu vprašanje ali kupiti mehanski šivalni stroj, elektronski ali računalniško voden.

Mehanski šivalni stroji sicer morda ne izgledajo tako vabljivi in zabavni kot elektronski, vendar lahko z njimi popolnoma obvladamo osnovne naloge. Nekateri starejši kvalitetni šivalni stroji so lahko super za začetnice, ker jih je enostavno uporabljati, so trpežni in dobro prenesejo tudi napačno uporabo pri učenju šivanja.

Je pa res, da je večina boljših sodobnih strojev elektronskih ali računalniško vodenih. Ponavadi imajo močnejši motor, ki je namenjen pogosti uporabi in primeren za šivanje debelejšega blaga ali več plasti. Glede razlike med mehanskimi, elektronskimi in računalniško vodenimi stroji, smo pisali že v 1.delu, ki ga lahko preberete tukaj.

Kako pogosto boste uporabljali šivalni stroj?

To je eno od vprašanj, na katerega morate iskreno odgovoriti. Vsak, ki rad šiva si želi, da bi imel več časa, kot ga v resnici ima. Zato se pravo vprašanje ne glasi »kako pogosto bi si želeli šivati«, ampak »kako pogosto boste šivali«.

Če ugotovite, da boste šivalni stroj uporabljali le vsake nekaj mesecev za zarobitev kakšnega oblačila ali pa šivanje nekaj novih blazin, potem drag stroj ne bo najboljša investicija. Je pa res, da lahko kvaliteten elektronski stroj pripomore k boljši izkušnji šivanja in vas navduši za bolj pogosto šivanje.

Lahko pa se zgodi, da je edina ovira, ki vas odvrača od pogostejšega šivanja slab šivalni stroj. V tem primeru je seveda smiselno, da si kupite najboljšega, ki si lahko še privoščite, da boste lahko napredovali. Seveda vas dober šivalni stroj ne bo avtomatično spremenil v dobre šivilje, vendar pa lahko bistveno pripomore k večjemu užitku pri šivanju. Poudariti moramo, da »dober« ne pomeni nujno 200 različnih šivov, avtomatična zatrditev šiva ali avtomatični odrez sukanca. Pomeni le, da se lahko v miru vsedete in šivate, ne da bi vas stroj spravil ob živce, pa naj bo to enkrat dnevno ali enkrat letno.

Kakšna so vaša pričakovanja glede šivanja?

To je še eno vprašanje, s katerim si morate razjasniti ali je vaša želja po čudovitem dragem stroju samo želja ali resnična potreba. Če vas misel na spoznavanje in učenje novega, bolje opremljenega stroja navdaja z navdušenjem, je ta stroj verjetno prava izbira za vas. Lahko pa se zgodi, da novi stroj sploh ne boste uporabljali, zlasti če vas vsi ti gumbi, programi in funkcije plašijo in vas prav nič ne mika študiranje navodil o uporabi.

Razmislite tudi o vaših pričakovanjih. Če bi na primer radi naredili kvalitetne prešite odeje, potem vas bo stroj z osnovnimi funkcijami oviral pri doseganju cilja in vas spravljal le v slabo voljo. V primeru, da bi radi šivali oblačila pa je smiselno investirati v stroj, ki ima nastavljivo dolžino šivov, overlock šiv in možnost uporabe dvojne igle.