fbpx

Šivamo: spremeni kimono majico v super poletno oblekico

Ana Kosi Komentarjev: 0
Objavljeno v

V našem junijskem blog zapisu smo objavili navodila za šivanje kimono majice po brezplačnem kroju Kristen Kimono Tee.

Ker lahko praktično vsak kroj spremenimo v preprosto oblekico, sem se odločila, da ti po korakih pokažem, kako to narediš, s pomočjo omenjenega kroja.  Link do kroja in navodila za šivanje kimono majice dobiš tukaj.

Korak 1

V kolikor si si že zašila kimono majico po tem kroju, potem jo obleči, se postavi pred ogledalo in z buciko označi mesto, kjer bi želela, da je meja med zgornjim delom in spodnjim delom obleke. Jaz sem naredila mejo malo pod prsmi. Izmeri dolžino po sredini sprednjega dela, od vratne obrobe do tvoje bucike. Seveda lahko obleko narediš tudi samo iz enega kosa blaga in ne iz dveh barvnih kombinacij, kot sem jaz. V tem primeru ta korak izpusti.

V kolikor še nimaš zašite majice potem kroju, potem  le izmeri dolžino od vratne jamice do želenega mesta, kjer želiš, da se konča zgornji del obleke.

Korak 2

Z buciko si označi tudi mesto, kjer želiš, da se obleka začne širiti. Jaz sem si označila približno 5 cm nad popkom, ker nisem želela, da je obleka v predelu pasu preveč oprijeta. Zopet izmeri dolžino od vratne obrobe oz. vratne jamice do bucike.

Korak 3

Preriši sprednji del kroja za kimono majico Kristen Kimono Tee v svoji velikosti na folijo ali papir za risanje krojev ter pusti nekaj prostora za podaljšanje in razširitev. Na kroju označi točko tvoje meje med zgornjim in spodnjim delom ter točko, kjer se bo začela obleka širiti. Na obe oznaki potegni pravokotnico na pregib blaga (črta 1 in črta 2)

Korak 4

Izmeri obseg svojih bokov (čez predel, kjer si najširša), ter razmisli ali bo tvoja obleka okoli bokov oprijeta ali ne. Če želiš, da se ne dotika bokov, razširi meter, da vidiš kakšna širina ti ustreza. Jaz sem dodala na celoten obseg mojih bokov še dodatnih 12 cm oziroma 3 cm na polovico sprednjega krojnega dela ter 3 cm na polovico zadnjega krojnega dela.

Nato sem izmerila še dolžino od vratne obrobe oz. vratne jamice do mojih bokov. Pri meni se dolžina majice konča ravno v nivoju bokov, zato sem samo podaljšala dolžino bočne črte. Dolžino dobiš tako: obseg tvojih bokov+ dodatek za razširitev deljeno s 4 (črta 3).

Korak 5

Izmeri še dolžino želene obleke – zopet od vratne obrobe oz. vratne jamice do koder želiš. Moja oblekica sega do kolen. Podaljšaj črto pregiba na kroju, da bo želene dolžine. Nato naredi pravokotnico na to črto. Dolžina pravokotnice je zopet poljubna – jaz sem naredila spodnji del oblekice 2 cm širše od širine v bokih (črta 4), ker sem želela spodaj napeljati vrvico ter jo nekoliko zategniti, da dosežem rahel balonček.

Korak 6

Sedaj je čas, da vse linije med seboj še povežeš in oblikuješ kroj za oblekico. Trenutno imaš narisan osnovni kroj za sprednji del majice ter črte 1, 2, 3 in 4. Sedaj stransko linijo samo še povežeš – od pasu navzdol preko bokov do končne dolžine. Krivulja naj poteka gladko, brez preostrih prehodov (črta 5).

Tako, sedaj že imamo narisan sprednji del :).

Korak 7

Na vrsti je še zadnji del.  Tudi zadnji del osnovnega kroja majice preriši na folijo ali prosojni papir.  Nato pa boš prenesla linije sprednjega dela  obleke (ki si ga ravnokar narisala) na zadnji del. To narediš tako, da poravnaš kroj zadnjega dela majice in sprednjega dela oblekice po stranski liniji – od pazduhe navzdol (POZOR: ne poravnaj po pregibu, ker je lahko pri kakšnem kroju, zadnji del nekoliko širši kot sprednji). Nato enostavno prerišeš nove linije na zadnji del.

Korak 8

Izreži kroj za sprednji del in zadnji del, ter prereži še po liniji, ki razdeli zgornji in spodnji del. Ne pozabi, da na kroju ni dodatkov za šiv, zato jih pri krojenju dodaj (dovolj je 1 cm), razen na pregibu.

Želim ti uspešno dizajniranje svoje oblekice :).